„Orbánizace“ Slovinska se nelíbí jednomu z koaličních partnerů, takže asi vládu opustí, píše Balkan Insight

18. prosinec 2020

Slovinský premiér Janez Janša přichází o jednoho koaličního partnera. O problémech ve slovinské vládě píše server Balkan Insight. Svůj odchod z koalice si odhlasovala Demokratická strana důchodců Slovinska.

Vadí jim, že premiér útočí na média a prohlubuje vztahy s vládami Maďarska a Polska. Nový předseda strany důchodců Karl Erjavec oznámil, že si nepřeje další „orbánizaci“ Slovinska. 

Premiér Janša se například v posledních týdnech rozhodl zakročit proti slovinské veřejnoprávní tiskové agentuře, píše se na serveru stanice Deutsche Welle. Slovinská vláda seškrtala měsíční platbu za prosinec, kterou měla agentura dostat. V ohrožení je taky rozpočet na příští rok.

Čtěte také

Ředitel agentury STA si stěžuje, že nemá kde vzít na platy zaměstnanců. Janšova vláda krok vysvětluje nesrovnalostmi v účetnictví. Rozhodnutí ale přišlo poté, co premiér několik měsíců kritizoval obsah zpravodajství. 

Server Balkan Insight připomíná, že Janez Janša předloni vyhrál volby s antiimigrační rétorikou, ostatní strany ho tehdy při sestavování vlády obešly. Další kabinet Marjana Šarece se nakonec rozpadl, takže letos v zimě přišel s novou koaliční dohodou Janša.

I bez Demokratické strany důchodců Slovinska bude mít v parlamentu většinu – i když jen tu nejtěsnější možnou. Může tak mít obavy z přeběhlíků, kteří by mohli podpořit návrat levicové vlády, připomíná Balkan Insight.

Je Elysejský palác nepraktický?

Elysejský palác v Paříži slaví 300. výročí slavnostního otevření. První hosté se tehdy účastnili plesu, který pořádal původní majitel budovy – hrabě z Evreux. List Le Monde se věnuje tomu, jak je oficiální sídlo francouzský prezidentů se šlechtickou minulostí vůbec praktické. 

Život v luxusních a bohatě zdobených komnatách může prezidenty ovlivňovat víc, než si po vítězství ve volbách myslí. Palác se sice adaptoval na současnost, nevzdal se ovšem atmosféry z dob Ludvíka XV, píše list.

Čtěte také

K Elysejskému paláci se kandidáti dlouho upínají, pro vítěze se může stát vězením ze zlata. To je zkušenost, kterou ve svých pamětech potvrzují mnozí nedávní prezidenti – Jacques Chirac nebo nedávno zesnulý Valéry Giscard d’Estaing. Francois Hollande si zas stěžoval, že ztratil kontakt s lidmi, které dřív potkával pravidelně ve svém volebním obvodu.

Staré chodby a salony 18. století si občas s moderní organizací vládnutí příliš nerozumí, píše Le Monde. Pro srovnání – budova německého spolkového kancléřství v Berlíně je možná míň hezká, oproti Elysejskému paláci je ale praktičtější. Potvrzují to i současní poradci Emmanuela Macrona.

Potkat francouzského prezidenta v jeho paláci není tak snadné, jako jet výtahem s kancléřkou Merkelovou v Berlíně, říkají. Pokusů o přestěhování francouzské hlavy bylo už několik, všechny ale ztroskotaly.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Ondřej Elbel, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související