Orbán proti všem? Maďarský premiér se soustředí na budování „hlubokého státu“, odhaduje analytička

„Uplynulá dekáda byla pro Maďarsko nejúspěšnější za posledních sto let. Příští desetiletí by ale mohlo být ještě lepší,“ nechal se slyšet maďarský premiér Viktor Orbán ve svém prvním letošním projevu. Podle maďarské novinářky Edit Inotaiová se ale na svět zřejmě dívá přes růžové brýle, jak píše ve své analýze pro server Balkan Insight. Co čeká v novém roce Maďarsko a jaké výzvy před sebou má vládní strana Fidesz, která chce ve volbách v roce 2022 obhájit svou dominanci? 

Je nasnadě, že pravicový populistický kabinet může čekat řadu překážek na mezinárodním poli. Premiér se totiž v poslední době několikrát přepočítal v odhadu situace.

Čtěte také

Letos tak bude Orbán muset pracovat v méně vstřícné atmosféře, než jakou očekával. Jeho nejmocnější spřízněnou duši, amerického prezidenta Donalda Trumpa, už za několik dní vystřídá v úřadu demokrat Joe Biden.

Ne že by Trump nějak významně pomáhal vládnutí maďarského premiéra. Ale spolu s ním odchází i naděje, že populistické pravicové aliance po celém světě budou vítězit nad liberálními silami. A dá se také čekat, že Bidenova administrativa nebude tak tolerantní k antidemokratickým tendencím maďarského kabinetu.

Evropský trn v Orbánově oku

Mračna se ale pro Orbána stahují také na evropském nebi.

Budapešť se pokusila vykreslit prosincový kompromis na podobě nového rozpočtu Evropské unie a záchranných fondů za velké maďarské vítězství. Nutnost dodržování zásad právního státu, která v dokumentu zůstala, ale dál představuje trn v oku Orbánova kabinetu.

Maďarsko a spolu s ním také Polsko se mohou u Soudního dvora Evropské unie proti novému mechanismu odvolat. Získalo by jim to trochu času, ale vyhrát válku s nejvyššími unijními institucemi bude jen velmi obtížné.  

Fidesz proti evropským lidovcům

Maďarský Fidesz se kromě toho ocitá na velmi tenkém ledě v rámci Evropské lidové strany (EPP). Ta uvnitř sedmadvacítky zastřešuje křesťanskodemokratické, konzervativní a liberálněkonzervativní strany. V uplynulých více než deseti letech sloužila pro Fidesz v podstatě coby její ochranný štít.

Čtěte také

V příštích měsících se ale Evropská lidová strana bude rozhodovat, jestli maďarské vládnoucí partaji prodlouží členství. Očekává se, že Fidesz buď odejde dobrovolně, nebo bude potupně vyhozen.

Myšlenka Viktora Orbána vytvořit s Evropskou lidovou stranou volnou alianci po vzoru partnerství mezi britskými konzervativci a Evropskou demokratickou stranou (EDS) je evidentně snahou zachránit maďarskou tvář. Zároveň je to ale příznak toho, že Maďaři už nepočítají s obnovením plnohodnotného členství, které bylo pozastaveno v roce 2019, připomíná analýza serveru Balkan Insight.

Zdá se, že maďarská provládní média už se na odchod Fideszu připravují. Ve svých textech a reportážích na Evropskou lidovou stranu útočí, častým motivem je údajná zrada křesťanských a konzervativních hodnot. Jenže vypuzením Fideszu zároveň dojde také k odříznutí od nejdůležitějšího spojence – od německé CDU/CSU.

Čtěte také

Kromě toho Německo v září čekají parlamentní volby, které ukážou, jak velký manévrovací prostor v rámci evropské politiky Maďarsku zbyde. Kdyby chtěla CDU/CSU vládnout například se Zelenými, byla by tato vládní koalice k Budapešti mnohem méně tolerantní než dosud Angela Merkelová.

Maďarský premiér ale musí hledat také nové regionální spojence. Poslední dobou se totiž zdá, že se Češi a Slováci distancují od svých partnerů z Visegrádské čtyřky, všímá si novinářka Inotaiová. Orbánova vláda proto pravděpodobně bude chtít posílit vztahy s populistickými kabinety ve Slovinsku a Srbsku.

Volby se blíží

Rozhodující bitva pro Viktora Orbána a jeho Fidesz se však letos odehraje na domácí půdě. Maďarská vláda se snaží zakročit proti pandemii covidu-19 a už rok sleduje, jak v této bitvě mizí její několikaleté úsilí. Volby v roce 2022 se blíží a preference strany nebezpečně klesají.

Maďarské ekonomice se před pandemií dařilo. Podobně jako v jiných zemích ji ale silně poškodily rozsáhlé protiepidemické uzávěry. Nyní se očekává, že maďarské HDP začne opět růst nejdříve až právě ve volebním roce. Naopak už nyní stoupá nezaměstnanost, druhá vlna koronaviru si vyžádala velký počet obětí, a i když maďarský zdravotnický systém ještě nezkolaboval, třetí vlna by mohla dopadnout ještě hůř.

Čtěte také

Předvolební kampaň se tedy bude odehrávat v podmínkách, které Fideszu zrovna nenahrávají. Pandemie kromě jiného odhalila špatný stav zdravotnictví v Maďarsku. Přitom Orbánovo uskupení suverénně vládne zemi už víc jak 10 let. Jenže vláda nevyužila ani čas, ani přístup k evropským penězům, aby provedla větší strukturální reformy.

Aby toho nebylo málo, tradičně slabá a roztříštěná maďarská opozice přichází s razantní změnou přístupu. Opoziční strany, povzbuzené úspěchem v komunálních volbách v roce 2019, se dohodly na vytvoření společné kandidátky pro parlamentní volby, kdy v každém volebním obvodu hodlají postavit jen jediného kandidáta.

O hodně tedy letos půjde všem maďarským politickým stranám. A to vše může jen dál prohloubit polarizaci tamní společnosti. Edit Inotaiová předpokládá, že Fidesz bude dál hledat obětní beránky a nepřátele národa ve snaze udržet si voliče. Ti tak asi ještě hodně uslyší například o americkém miliardáři maďarského původu Georgi Sorosovi.

Budování Orbánova hlubokého státu

Mezitím bude Fidesz v zákulisí pracovat na rozvoji svého „hlubokého státu“. Maďarská novinářka tímto termínem označuje praxi využívání evropských fondů a peněz daňových poplatníků k podpoře podnikatelů nakloněných vládě. A dá se prý také očekávat, že se vládní partaj bude dál snažit například o posílení svého vlivu na univerzitách a kulturních institucích. 

Fidesz se tímto způsobem bude jistit pro případ, že v příštích parlamentních volbách nedosáhne na kýžené vítězství. Příští měsíce budou totiž klíčové i proto, aby se po případné prohře Orbánova strana mohla vrátit do čela země co nejdříve, analyzuje situaci v Maďarsku Edit Inotaiová na serveru Balkan Insight.

Poslechněte si celý Svět ve 20 minutách, který připravila Tea Veseláková.

Dozvíte se, že Wikipedie slaví 20 let svého fungování. Kalifornský Disneyland se promění v obří očkovací středisko. Mexiko doufá, že v boji s drogovými kartely pomůže i legalizace marihuany. A je správné blokovat Donalda Trumpa na sociálních sítích, nebo jde o útok na svobodu slova? 

Spustit audio

Související