Orbán přesvědčil Maďary, že je ochrání. Teď se zařadí víc do evropského mainstreamu, myslí si hungarista

V čele maďarské vlády i nadále zůstane současný premiér Viktor Orbán. Jeho strana Fidesz ve včerejších parlamentních volbách získala přes 53 procent odevzdaných hlasů a podařilo se jí dokonce posílit svou ústavní většinu. Neúspěch ve volbách zaznamenala naopak šestičlenná opoziční aliance, pro kterou hlasovalo jen kolem 35 procent voličů. Výsledky voleb hodnotí hungarista Petr Balla z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Jsou výsledky voleb překvapením, nečekal se přeci jen vyrovnanější souboj?

Čekalo se, že opozice bude mít hlasů více, čekalo se, že po výsledcích z roku 2019, kdy opozice získala řadu radnic velkých, tak v těchto městech získá mandáty. Ukázalo se, že Fidesz byl schopen získat hlasy i tam, kde se to nečekalo, což je třeba Budapešť.

Jak se to podařilo Orbánovi?

Čtěte také

Opoziční lídři otevřeně hovoří o tom, že nevybrali toho správného kandidáta. Že vůdce opozice volili jen proto, že neměli rádi Orbána, nikoliv proto, že by byl schopen nabídnout nějakou alternativu. Márki-Zay  nebyl schopen vyhrát ani ve svém vlastním obvodě, kde prohrál poměrně jasně.

Co stojí za tak velkou popularitou Viktora Orbána mezi Maďary i po 12 letech ve funkci premiéra?

Určitě se dá říci, že tomu přispěla současná krize, tedy válka na Ukrajině. Orbán od začátku kampaně sází na své téma, to je bezpečnost, že ochrání své lidí před spoustou věcí. Když začala válka, tak zdůrazňoval, že to je on, zkušený lídr, který dokáže ochránit Maďarsko před válkou. Pocit bezpečí rozhodl pro to, že spousta lidí šla pro něj hlasovat.

Maďarsko se dosud k pomoci Ukrajině i odsouzení a potrestání ruské invaze stavělo dost vlažně. Jaká teď bude Orbánova politika posílená vítězstvím?

Maďarsko netrpělo a netrpí rusofilií v tom smyslu, že by bylo proputinovské. Přístup Fideszu a Viktora Orbána je čistě pragmatický – potřebujeme plyn, zajistit národní zájem. Teď se zařadí více do evropského mainstreamu s tím, že bude podporovat jednotnější politiku v rámci EU, ale velký kotrmelec ve smyslu, že by začal silněji podporovat Ukrajinu v dodávkách zbraní, to neočekávám.

Co znamenají výsledky maďarských voleb pro Visegrádskou skupinu? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související