Opřete se o školu i o mateřská centra, radí samoživitelům sociální kurátor Pavel Pěnkava

18. březen 2020

„Finanční pomoc od státu u nás hodně lidí pořád vnímá jako rozhazování peněz, přitom je zcela namístě a ve vyspělých státech už tenhle princip prevence dávno pochopili,“ myslí si vedoucí oddělení sociální prevence Prahy 1 Pavel Pěnkava. Pokud chce samoživitel žádat o dávku a není si jistý, doporučuje vzít si na pomoc sociálního pracovníka, a to klidně i s sebou jako doprovod. „My sami těm formulářům někdy nerozumíme,“ říká sociální kurátor Pavel Pěnkava.

Častou obavou samoživitelů v nouzi je, že pokud svou obtížnou situaci konzultují s úřady, přijdou o děti. „Obavu chápu, je ale zbytečná. Dobrá spolupráce s orgánem sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) může naopak hodně zachránit. Když o situaci ví, tak chce a může pomoct,“ vysvětluje Pěnkava.

S orientací v povinnostech i nárocích pomáhají sociální pracovníci, ať už ti ze státní správy, nebo z neziskovek. Pomohou s podáním a vyplněním žádostí a žadatele o dávku doprovodí až na úřad. „Pracovnice úřadu práce, které jsou často přetížené, se s nimi mnohdy znají a sociální pracovník velmi účinně obrušuje hrany a posouvá jednání ke zdárnému výsledku,“ popisuje kurátor Pěnkava.

Čtěte také

V situaci hmotné nouze, kdy chybí samoživiteli sociální vazby a nemůže se opřít třeba o rodinu nebo o známé, je podle Pěnkavy vhodné spolehnout se i na školu nebo pedagogicko-psychologickou poradnu. „Peníze často nejsou jediným problémem a situaci je potřeba řešit komplexně. A společnost, která podceňuje význam školy ve svém životě, neprosperuje,“ dodává Pěnkava. Významnou pomocí jsou podle něj kromě školy nebo poraden neziskových organizací i mateřská centra. „Vím z praxe, že fungují skvěle, jsou pro samoživitele zázemím i podporou a velmi přirozeně a srozumitelně se tam dozvědí spoustu důležitých informací,“ říká sociální kurátor.

Jak se společnost na samoživitele podle sociálního kurátora dívá? Zvládají problémy samoživitelství jinak ženy než muži? Dozvíte se v Houpačkách.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.