Opravy silnice II. třídy z Hostinného přes Velký Vřešťov do Hradce Králové budou letos pokračovat

22. březen 2018 10:15

Ti, kteří při cestě z Vrchlabí nebo z Hostinného do Hradce Králové využívají silnici II/325, se brzy dočkají jejího výrazně lepšího stavu. Frekventovaná alternativní trasa z Podkrkonoší ke krajskému městu totiž projde v několika etapách zásadními opravami. 

Některé úseky například nedaleko Doubravic už nový povrch mají, postupně by se během několika let mělo dostat na dalších až 35 kilometrů silnice, říká ředitel Údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs: „Naším záměrem je zrekonstruovat celý úsek mezi silnicí I/35 a Hostinným. Máme i různou rozpracovanost, takže některé náklady na tyto úseky jsou odhadovány. Ale dohromady to odhadujeme kolem 400 milionů korun."

V letošním roce by se mělo pracovat na čtyřech úsecích v celkové délce zhruba čtyři kilometry.

Celá trasa by měla být podle Jiřího Brandejse hotová nejdéle do pěti let: „Naplánováno je to přibližně do roku 2022. Uvidíme, závisí to především na přípravě, na majetkoprávních vztazích plus stavebních řízeních, případně, když to bude nutné, tak tomu musí předcházet územní řízení."

Práce na silnici (ilustrační foto)

V průběhu této doby se také kraj pokusí získat dotaci na pokrytí aspoň části ze zmíněných zhruba čtyřsetmiliónových nákladů.

„Jelikož je to silnice 2. třídy, která v této trase splňuje podmínky integrovaného regionálního operačního programu, tak budeme žádat o tyto finanční prostředky z Evropské unie," dodává ředitel Údržby silnic Královéhradeckého kraje.

Zatím není jasné, co přesně řidiče na kterých úsecích čeká - důležitá bude i zvolená technologie opravy. Některá umožní kyvadlový provoz, na dalších místech budou nutné objížďky.

Práce na silnici (ilustrační foto)

Na opravy se připravují i jednotlivé radnice. Třeba v Hostinném chystají mimo jiné mostní provizorium na dvoře gymnázia, stávající most totiž čekají opravy také.

A jak říká starostka Dagmar Sahánková ze Sdružení pro lepší Hostinné, nezůstane u opravy silnice jako takové: „Ty projekční přípravy jsou už v běhu. Projekt je hotový. Nyní se požádá o územní řízení a stavební povolení. S tím je spojena i plánovaná obnova vodovodního řadu v této ulici směrem od Národního domu až do Arnultovic."

Opravy prvních úseků silnice II/325, které na některých místech přinesou třeba i rozšíření vozovky, začnou letos v červenci a skončit by měly na přelomu září a října, o které úseky přesně půjde a jak bude řešen provoz se z našeho vysílání ještě dozvíte.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související