Operace Pouštní bouře byla první válkou v „přímém přenosu“

2. únor 2023

Iráckou invazi do Kuvajtu v srpnu 1990, válku v Perském zálivu a operaci Pouštní bouře odsoudil prakticky celý svět. USA se následně podařilo dát dohromady koalici mnoha desítek zemí, která během války a únoru 1991 vyhnala Irák po sedmi měsících z Kuvajtu.

Jedna z největších vojenských konfrontací od druhé světové války, někdy nazývaná první válka v „přímém televizním přenosu“ začala 17. ledna 1991. Kuvajt byl osvobozen 28. února, irácký diktátor Saddám Husajn svržen nebyl. Svržen byl až o 13 let později během americko-britské invaze do Iráku na jaře 2003.

Čtěte také

Havárie jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích, dokončení stavby legendárního karlovarského hotelu Thermal, úmrtí manželky československého prezidenta Viery Husákové při havárii vrtulníku nebo premiéra nezapomenutelného televizního seriálu Žena za pultem. To jsou jen některé události roku 1977 v Československu.

Z pohledu demokracie a lidských práv bylo však zásadní prohlášení Charty 77, po mnoha letech zásadního projevu československé opozice. Kdo stál za Chartou 77 a jak na ni zareagoval komunistický režim, tomu se věnují Petruška Šustrová a Petr Koura.

Pořad najdete na webu do 2. března 2023.

autoři: Petruška Šustrová , Petr Koura , Josef Mlejnek
Spustit audio

Související