Opatrný zeměpis (2. díl): Mexiko

24. září 2008
Sedmý světadíl

Mexiko, země s indiánskou minulostí a nesmírně rozmanitou kulturou. V současné době zde žije asi 10 milionů lidí domorodého původu, kteří hovoří 62 různými jazyky a kteří si i nadále uchovávají své tradice. Jakou podobu mají tyto tradice v současném Mexiku?

To se dozvíte od iberoamerikanisty prof. Josefa Opatrného, který v deseti dílech seriálu Opatrný zeměpis shrnuje vývoj jednotlivých zemí Latinské Ameriky v posledních desetiletích.

Mexiko:
Hlavní město: Ciudad de Méxiko
Poloha: 15°-33° s. š., 87°-117° z. d.
Rozloha: 1 958 301 km2
Počet obyvatel: 100 800 000
Hustota osídlení: 52 obyvatel/km2
Měna: mexické peso ( MXN )=100 centavů
Jazyk: španělština, indiánské jazyky

Politické uspořádání a ekonomika:
Podle ústavy z roku 1917 je Mexiko prezidentskou republikou. Prezident je volen na šest let a jeho druhé volební období je vyloučeno. Legislativním orgánem je Poslanecká komora s 500 poslanci, Senát má 128 členů. Od roku 1929 až do roku 1997 nepřetržitě tvořila vládu Strana institucializované revoluce, což byla vláda jedné strany, která zabraňovala projevu demokratických struktur. Poté měly rychlé úspěchy konzervativní Strana národní akce a levicová Strana demokratické revoluce, které se snaží o rozvoj spolupráce s Organizací amerických států a hlavně přes Severoamerickou zónu volného obchodu hledají hospodářský rozvoj. S USA se provádějí tři čtvrtiny objemu exportu, mnoho amerických firem zde má výrobny elektronických součástek, montovny strojů i aut.

Obyvatelstvo:
Nejlidnatější zemi Střední Ameriky obývá značně smíšená populace, jejíž etnický původ nejde zachytit do žádných statistik. Mnoho mesticů se totiž hlásí buďto k indiánské, nebo bělošské populaci. Podíl původních Indiánů, stejně jako kreolů tvoří shodně jen okolo 10 % obyvatelstva. Silný rozdíl mezi městy a venkovem zosobňuje už jen velikost hlavního města, kde žije 20 milionů lidí. Každý den tam přichází okolo 2000 nových venkovanů za lepší obživou. Minimálně devět z deseti Mexičanů se hlásí ke katolictví, ale existují zde i protestanti, hinduisti i vyznavači mayského náboženství v odbojném státě Chiapas.

Další díly seriálu Opatrný zeměpis najdete zde. Vysíláme jej každou středu v magazínu o světě Sedmý světadíl.

autor: David Ašenbryl
Spustit audio