Online výuka nemusí být jen emaily a videohovory. Jaké výhody může učitelům i studentům přinést umělá inteligence?

25. duben 2020

Dokud se nebudou moci žáci a studenti vrátit do škol, jsou učitelé závislí na výuce přes internet. Český startup TechAmbition nabídl v době koronakrize licenci na svůj program školám zdarma. Učitelé tak mají k dispozici umělou inteligenci, která umí doporučit úkoly pro skupinovou práci studentů. A právě ta podle TechAmbition může výrazně pomoct zapojit studenty do výuky a zlepšit jejich výsledky, a to i po skončení stávajících omezení.

„V současné situaci u nás na škole se studenty komunikujeme pomocí nástroje Microsoft Teams, protože jsme zjistili, že předtím bylo příliš velké množství komunikačních kanálů, popisuje Pavel Sovič, který učí francouzštinu a matematiku na Střední odborné škole pro administrativu Evropské unie v Praze.

Čtěte také

Pro výuku francouzštiny používá aplikaci Quizlet a na matematiku software od české startupu TechAmbition. „Výhoda těchto dalších externích nástrojů je v tom, že mám okamžitou zpětnou vazbu a vidím, jak studenti pracují, co se jim daří nebo nedaří,“ vysvětluje učitel.

Diskuzí ke správnému výsledku

Konkrétně aplikace TechAmbition umí pomocí umělé inteligence navrhnout učiteli i téma práce pro skupinovou výuku. Studenty rozdělí do pracovních skupin tak, aby si z diskuze nad daným tématem odnesli co nejvíce.

„Pomůže jim to udělat si správný názor, protože když mají v matematice rozdílný názor, tak se prostě někdo plete,“ doplňuje zakladatel českého startupu Jakub Stránský.

TechAmbition pro práci ve skupinách využívá takzvanou peer instruction metodu. „Studenti si nejdřív udělají názor na nějaký matematický postup nebo princip a nedozví se, jestli mají pravdu. Než je jim to rozkryto, jsou jim přiděleni další partneři k diskuzi, se kterými musí svůj názor konfrontovat,“ pokračuje Stránský.

Matematika, která baví

Z dat TechAmbition vyplývá, že ve třídách, kde učitelé na doporučení umělé inteligence zařazují do výuky skupinovou práci, jsou žáci aktivnější i mimo vyučování. „Studenti v těchto třídách vypracovali dvakrát tolik dobrovolných úkolů, které jim nikdo nezadal,“ upřesňuje Jakub Stránský.

Čtěte také

A podobný trend se projevil i u povinných úkolů. „Na konci školního roku vypracovávalo povinné úkoly v průměru o 30 procent studentů víc,“ dodává zakladatel TechAmbition.

Jen počítání nestačí

Že je komunikace při skupinové práce pro výuku matematiky důležitá, potvrzuje i docent Antonín Jančařík z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy:

„Naším cílem není to, aby studenti uměli jenom počítat, ale aby uměli matematiku v běžném životě také používat – v komunikaci, odůvodňovat své názory, vysvětlovat řešení. Standardní výuka, kdy mluví učitel a maximálně jeden žák, mu tuto možnost nedá.“

Spolupráce a komunikace studentů by podle docenta Jančaříka měla fungovat i při současné online výuce.

„Máme k dispozici online prostředí, kde se studenti mohou sejít, komunikovat, případně sdílet svá řešení. Myslím, že mnoho úkolů je teď při distanční výuce stejně řešeno skupinově, i když o tom učitel neví,“ poznamenává.

Budoucnost je ve spolupráci

Právě větší důraz na sdílení informací mezi studenty je něco, co by si podle kantora Pavla Soviče mělo české školství ze současné situace odnést a zachovat i po návratu do tříd.

„Studenti mi teď dokázali, že jsou si schopni spoustu věcí nastudovat sami, když jim k tomu učitel poskytne potřebné materiály. Prostor ve škole by měl být právě pro vzájemné sdílení – co se mi povedlo, nepovedlo, co bych rád do budoucna na svém stylu práce změnil…“

Docent Jančařík z Pedagogické fakulty ale upozorňuje, že spolu s tím se bude zřejmě muset změnit i systém hodnocení studentů.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související