Ondřej Konrád: Věřící v mešitě nejsou říšský protektor

25. březen 2019

Dost široká škála reakcí v tuzemském prostoru následovala po zprávě o teroristickém útoku na Novém Zélandu.

Útoku specifickém, když nechceme říci průkopnickém, v tom, že byl vysílán na internet v přímém přenosu a to z pohledu střelce. Přesněji řečeno masového vraha, jehož někteří naši spoluobčané rovněž na internetu označovali za „hrdinu“, psali, že by mu rádi nosili munici, a litovali, že je půl stovka mrtvých málo.

Ale i z druhé strany: šéf pražských muslimů Kušnarenko nabízel na internetu souvěrcům, že jim pomůže získat zbrojní pas, aby se mohli podobným atakům bránit. Nicméně Ústředí muslimských obcí jej už odvolalo a vyloučilo.

Jak to vidí vlastenci

A dále: prezidentem vyznamenaný politolog Zbořil se věnoval hlavně kritice termínu pravicový extremista. A z SPD odpadlý poslanec Volný zase soudil, že čin ve městě Christchurch je holt prostě důsledkem islámského extremismu.

Thomas Kulidakis: Neomluvitelné zvrhlé vraždění nevinných na Novém Zélandu

Hromadná střelba v mešitě na Novém Zélandu

Vstoupit kamkoliv a vraždit nevinné lidi je zavrženíhodné a zvrhlé. Vběhnout do mešity, svatostánku muslimů, je zvrhlé a zavrženíhodné dvojnásob.

Který samozřejmě způsobil v posledních letech řadu krvavých činů, páchá je ale poměrně úzká vrstva fanatických radikálů z celkového počtu asi dvou miliard vyznavačů islámu. Které by autoři zmíněných vyjádření na webu viděli asi rádi kompletně zlikvidované.

A když se ozval ministr vnitra s tím, že bude policie původce nenávistných výkřiků dohledávat, rozčílilo to kohosi na stránkách serveru vlasteneckenoviny.cz, Jana Hamáčka označil termíny „socanský gestapák a islamofil“ a obzvlášť mu vadil pojem „schvalování“, evokující prý éru heydrichiády. Jenomže „schvalování trestného činu“ je zkrátka právnický terminus technicus.

Stíhání stižených

A zatímco nadávání ministrovi snad na stíhání není, jiné výroky patrně ano. Konec konců ti, kdo před dvěma lety navrhovali poslat etnicky různorodé prvňáčky z teplické základky do plynu a podobně, přece obviněni byli.

Ondřej Konrád

Jistě padne námitka, že stíhání lidí nenávistí stižených nic neřeší. Což je asi pravda a nikdo si z toho bůhvíjaké výsledky do budoucna nemaluje. Ale neznamená to, že společnost a tedy i stát má projevům po násilí volajícího extremismu jenom přihlížet.

Spustit audio