Ondřej Konrád: Třicet let od zprvu nenápadné písně

13. prosinec 2014

V prvé polovině osmdesátých let minulého století dopadly na už beztak válkami tvrdě zkoušenou Etiopii důsledky katastrofálního sucha, hospodářství země se položilo a vypukl hladomor. Záběry hladovějících dětí působily drasticky a podněcovaly projevy solidarity, do nichž se zprvu nenápadně, ale pak velmi úspěšně zapojily britské pop-rockové osobnosti.

Muzikanti se už jednou v podobné věci angažovali - George Harrison zorganizoval roku 1971 velký koncert v newyorské Madison Square Garden na pomoc obětem bangladéšských záplav. Ex-Beatle byl sice dodatečně trochu roztrpčen, že ne všechny získané peníze (z koncertu vzniklo trojalbum i celovečerní film) dorazily tam, kam měly. Ale po mnoha stránkách šlo o úspěch.

Který koncem roku 1984 inspiroval Boba Geldofa, zpěváka skupiny Boomtown Rats k tomu, aby společně s Midgem Urem z Ultravox napsali píseň Do They Know It´s Christmas?, Vědí, že jsou Vánoce?, na jejímž natočení se podílela řada kolegů. Včetně hvězd jako George Michael, Sting, Phil Collins, nebo Bono ze skupiny U2.

Čtěte také

Song přednostně hrála rádia a klip, ve kterém se vokalisté ve studiu střídali se záběry z Etiopie běhal dokola v televizi, to vše propojované výzvou veřejnosti k účasti na sbírce pro potravinovou pomoc. Zabralo to výtečně, singlu se prodalo skoro tři a půl miliónů kusů a celá akce vzbudila zvýšenou pozornost k situaci v Africkém rohu.

Geldof ucítil, že by se mohl pokusit o něco podobného jako druhdy Harrison, jenomže v podstatně větším rozměru. To si vyžádalo čas, bylo třeba získat pro věc světovou hudební elitu a důkladně připravit velkolepou, logisticky náročnou akci. I předem zajistit, aby se pomoc skutečně dostala k potřebným Etiopanům.

Bob Geldof

Výsledkem byly dva obrovské koncerty konané v týž den, 13. července 1985 na londýnském stadionu ve Wembley a v aréně Johna Fitzgeralda Kennedyho v americké Filadelfii.

Předcházel jim klip s písní We Are The World, k jejíž realizaci spojily síly americké osobnosti prvé kategorie, mimo jiné Michael Jackson, Stevie Wonder, Paul Simon, Ray Charles, Bruce Springsteen, Bob Dylan nebo Tina Turnerová.

Čtěte také

Samotné koncerty pak přenášely kamery do celého světa (komunistická Československá televize se ovšem nepřidala). Přičemž se během přestaveb pódií na obrazovkách k Live Aid, Živé pomoci, jak se akce jmenovala, objevovaly vstupy z menších lokálních koncertů všude možně po Evropě, Asii nebo Austrálii.

Dokonce i v Moskvě, jistě proto, že z Kremlu právě začínal řídit přestavbu Michail Gorbačov. A stále bylo vidět i číslo příslušného konta. Osmnáctihodinový satelitní přenos sledovaly dvě miliardy lidí ze 160 zemí. Například i to, jak Phil Collins po vystoupení v Londýně sedá do letadla a později zahraje i na filadelfském pódiu se členy Led Zeppelin.

Skupina Led Zeppelin

Jmenovat veškeré zúčastněné skupiny a zpěváky by zabralo drahný čas. Ale třeba říci, že konečný zisk ze sbírky činil přes 280 milionů dolarů, konkrétní pomoc pak zajišťoval Unicef, dětský fond OSN.

Šlo tedy o mnohem víc než jen symbol solidarity. A vše to začalo právě před třiceti lety v hlavě nepříliš známého, ale nakažlivě zapáleného Boba Geldofa.

Spustit audio