Ondřej Konrád: TOP 09 sama nezmůže nic

19. červenec 2013

Na pravici českého politického spektra se delší čas vede zápas o pozici lídra, TOP 09 se totiž začala brzy po vstupu do Nečasovy vlády v mnohých jednotlivostech od ODS odtahovat, byť v hlavních otázkách zůstávala na jedné lodi. Ale úvahy o tom, že se chystá na příští spolupráci s ČSSD, vypadaly pravděpodobně. A ČSSD by za jistých okolností mohlo být vládnutí s pragmatikem Kalouskem přijatelnější, než dobrodružný podnik s komunisty.

Teď se ODS viditelně hroutí a kdo ví, jak ji ještě poškodí kauza pražských kmotrů. A TOP 09 to samozřejmě vidí z bezprostřední blízkosti. Mimo jiné i v tom, že občanští demokraté nemají v záloze akceptovatelného a v ničem nenamočeného lídra. Miroslava Němcová by vést a konsolidovat zmítanou stranu zvládala asi dost ztuha. Už před pár týdny se TOP 09 za pomoci sociálních demokratů ujala vlády v hlavním městě na úkor ODS. V následné vládní krizi a boji parlamentních stran s prezidentem sice drží linii bývalé koalice. Ale zároveň uvažuje, co bude dál. Ať už dojde k volbám předčasným, anebo v řádném termínu. Kalousek rozhodně nechce zůstat stranou, a stále spoléhá na osobnost formálního předsedy, jehož popularita od prezidentských voleb zase trochu ochladla, ale právě na pozadí dnešních až příliš autoritativních kroků Miloše Zemana lze lidem připomenout, že „za Karla“ by se nic takového nedělo.

A Karel, jak se Schwarzenbergovi mezi jeho příznivci familiérně říká, na stranické webové stránce nyní vyzývá k obraně republiky a ústavního pořádku proti Zemanovi, což ovšem prý ale nemůže zastat nikdo jiný než TOP 09. (Cituji): „"Největší politická strana, sociální demokracie, je rozdělena mezi příznivce pana předsedy Sobotky a jihomoravského hejtmana pana Haška. Má tudíž veliké potíže zaujmout jasné a jednotné stanovisko k postupu prezidenta republiky, taktéž kdysi veliká strana ODS, která má nyní podle průzkumů 8 %, je odstoupením premiéra Nečase tak oslabena, že nepředstavuje hybnou sílu české politiky."

Schwarzebergova slova jsou sice určena spolustraníkům, ale s vědomím, že dolehnou k nejširší veřejnosti. A předseda TOP 09 asi naznačuje, že při případném druhém pokusu o rozpuštění sněmovny a vyvolání předčasných voleb už jeho strana nebude po boku ODS. Ta se předčasných voleb bojí jako čert kříže a TOP 09 hlasovala proti rozpuštění s ní, hlavně aby ukázala, jak svévolně si počíná prezident.

Ale pokud Rusnokova vláda nezíská důvěru a vše bude ukazovat na to, že ji prezident chce přesto nechat ve Strakově akademii až do příštího jara, začne jít do tuhého. Podstatné ovšem bude, jak se v otázce důvěry vládě zachová klub ČSSD. A to ještě nelze odhadnout. Jenže v zájmu sebezáchovy by se měli sociální demokraté prezidentovi určitě vzepřít. A to jednotně.

Spustit audio