Ondřej Konrád: SK Sněmovna za peníze poplatníků

19. duben 2013

Ještě ve středu to vypadalo, že skupinka hravých poslanců vyjede čutat do míče během jakéhosi turnaje v Soči na státní útraty. A to nikoli zanedbatelné, neboť sněmovní rozpočtový výbor přiklepl občanskému sdružení zákonodárných fotbalistů 650 tisíc.

Zřejmě na letenky, hotely, stravování, občerstvování, možná i maséra, nebo dokonce masérku? Kdo ví? Základní jedenáctka hráčů dokonce měla sebou mít plných devět náhradníků. Zkrátka, o reprezentační mužstvo dolní parlamentní komory se zdálo být výborně postaráno. Ale to by se musela celá akce utajit jako nějaká mise Jamese Bonda. Což zařídit nešlo a tak se ihned spustil déšť nepříjemných otázek médií, mezi nimiž kličkovali zakladatelé sdružení, Igor Svoják (ODS), Josef Tancoš (sociální demokracie) a Josef Šenfeld (KSČM).

A ideji už druhého dne došel dech. Ještě kdyby se na ní našly prostředky třeba z parlamentních rezerv. Ale nikoli, mělo jít o extra peníze přímo ze státní kasy. Ministerstvo financí se pár hodin tvářilo, že když něco rozhodne rozpočtový výbor (a částka není v objemu, o kterém musí hlasovat celá sněmovna), je to věc svatá. Ale hrozící skandál stanovisko rychle změnil a Kalouskův úřad sportsmanům ze sněmovny sdělil, že jim prostě nic nedá.

V dalších rozhovorech se už iniciátoři akce pouze vymlouvali: mysleli prý například, že půjde o prostředky z grantů nebo dotací. Jenomže i to jsou veřejné peníze. A těžko obhájit, aby šly na sportovní výlet poslanců. Kteří navíc říkali, že ani nevědí, kdo vůbec dal návrh do výboru. Ten má ale rovněž máslo na hlavě, absurdní požadavek zřejmě bez diskuse schválil.

Samozřejmě, jde jen vlastně o komicky folklórní historku, navíc jepičího života. Ale přesto je překvapivá: stát hledá každou korunu, škrtá a šetří, ale k zákonodárcům, jakoby se to nedoneslo. A ospravedlňují se tím, že se na takovém turnaji mohou navazovat cenné kontakty. Lidé si zaručeně dovedou představit jak. Satirik rodu Jaroslava Haška by to uměl popsat výstižně. A voliče může také téměř dojmout, že aspoň při sportovní reprezentaci sněmovny neměla hrát roli politická rivalita. S malým háčkem, že by se tak dělo za státní peníze. Za své, nechť poslanci od leva do prava hrají fotbal ve volných chvílích třeba každý týden.

Spustit audio