Ondřej Konrád: Prezidentem povýšený prezident a křeslo v Bratislavě

29. říjen 2018
Prezident Miloš Zeman jmenoval 28. října 2018 v Praze nové generály Armády ČR. Vyšší generálskou hodnost obdržel policejní prezident Tomáš Tuhý, má nově hodnost generálporučík

Mít pod palcem komplet silová ministerstva a jejich různé složky je snem všech premiérů. Splnit se ovšem může jen těm, kteří stojí v čele jednobarevné vlády.

Andrej Babiš to už zná a bylo patrné, se mu to zamlouvalo. Ale realita ho dohnala ke koaličnímu kabinetu, ve kterém musel přenechat partnerům aspoň resort vnitra.

Karel Hvížďala: Generál Tuhý, GIBS a systémová chyba

tisková konference, Ministerstvo vnitra

Kampaň proti policejnímu prezidentovi Tomáši Tuhému začala 20. června 2016, kdy byl obviněn na tiskové konferenci z "brutálního úniku" informací z vyšetřovacích spisů.

Ale Janu Hamáčkovi už se stejně nemohlo povést udržet ve funkci policejního prezidenta Tuhého. Čili muže cele zapojeného do policejní reorganizace z jara roku 2016 v režii sociálně-demokratického ministra Chovance, při níž mimo jiné zanikl Šlachtův ÚOOZ, a to bral šéf hnutí ANO skoro osobně.

Jak bylo patrno i z toho, že Šlachtu vzápětí instaloval na post náměstek pátracího odboru Celní správy, jíž tehdy šéfoval z pozice ministra financí.

Namísto babičky Livie

Odchod Tomáše Tuhého byl zřejmý už před půl rokem, ale zprvu běžela úvaha, zda pouze nenahradí svého prezidiálního předchůdce Petra Lessyho v roli styčného policejního důstojníka na Slovensku.

Tuhý je podezřelý z "brutálního" úniku informací, tvrdí ÚOOZ. Jde o nátlak Šlachty, reaguje šéf policie

Robert Šlachta a Tomáš Tuhý (fotokoláž)

Policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z "brutálního" úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti. České televizi to řekl vedoucí ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiří Komárek. Podle Tuhého jde o účelový nátlak končícího šéfa ÚOOZ Šlachty.

Ale nakonec zřejmě usedne v prestižním ambasadorském křesle. Už od jara prázdném po odchodu Livie Klausové za vnoučaty.

Na otázku, proč tedy Tuhý nenastoupil do Bratislavy už dávno, bychom mohli odpovědět: třeba se čekalo na nedělní oslavu sta let Československa. Kdy totiž hlava státu udělovala vyšší hodnosti. A Tuhý se stal generálporučíkem. Což by šlo u vyslance-civilisty dost těžko.

Nějaký neutrál?

Kdo Tuhého nahradí v čele police jasné není, ale patrně bude muset jít o kompromisní figuru. Hamáček si nemůže nechat vnutit nějakého premiérovi loajálního člověka.

Dost na tom, že Babiš drží resorty obrany i spravedlnosti, vyměnil šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů, nebo například obsadil post náměstka civilní rozvědky „svým“ Radkem Musílkem.

Ondřej Konrád

A konec konců možná ani Babiš nestojí o to mít vliv na všechny posty, které by snad mohly hrát nějaké role ve vývoji případu Čapí hnízdo. Bylo by to okaté. Tedy ve chvíli, kdy by se kauza počala zvolna ztrácet za obzorem. A o to premiérovi jít musí.

A k čemuž by ale ještě možná bylo třeba nejprve sáhnout do útrob státních zastupitelství. A ještě předtím vyhrát volby se skórem umožňujícím onu jednobarevnou vládu z úvodu. Snu, který si naplno nevychutnal druhdy ani Miloš Zeman, přece jen omezován opoziční smlouvou.

Spustit audio