Ondřej Konrád: Předvolební liknavost a afghánští tlumočníci

16. srpen 2021

Téma urgentní pomoci afghánským spolupracovníkům české armády se diskutovalo několik posledních týdnů. Respektive liknavý přístup vlády, obávající se, že bude záchrana životů afghánských tlumočníků a jejich nejbližších zneužita v předvolební kampani některými stranami.

Nakonec sice k jakémusi rozhodnutí došlo, jenže  mezitím ozbrojené síly Tálibánu procházely bez odporu vládních jednotek zemí jako rozpálený nůž máslem až do Kábulu a kolik krajně ohrožených se české straně podaří z Afghánistánu dostat, je ve hvězdách.

Z víkendového vyjádření ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), že „evakuační lety budou probíhat v nejbližších několika dnech“, se už během neděle stala v podstatě utopie.

V krajním ohrožení všichni

I když se možná ještě nějaké zázraky konat mohou, zvlášť pokud by české straně podaly pomocnou ruku americké a britské jednotky, které se narychlo do Kábulu vrátily. Ovšem primárně k odsunu svých lidí a jejich tamních pomocníků.

Čtěte také

Jistě, tak ohromující bleskový postup Tálibánu neočekával snad vůbec nikdo, i americké tajné služby se takřka do poslední chvíle domnívaly, že na hlavní město dojde v řádech týdnů a nikoli jen desítek hodin. Ale přesto mohla být už před tím aspoň část afghánských pomocníků českého vojenského kontingentu evakuována. Kdyby k tomu byla vůle.

Nemluvě o tom, že se stejně počítalo jen s pomocí lidem, kteří s českou armádou spolupracovali v poslední době. A nikoli těm, kdo jí byli k ruce před několika lety. Jenomže pokud si bude chtít Tálibán vyřizovat účty, o čemž těžko pochybovat, pak je úplně každý, kdo se někdy zapletl s jednotkami NATO, v nejkrajnějším nebezpečí.  

Důvod ke strašení    

Můžeme doufat, že se vládě přece jen podařilo, nebo ještě podaří zachránit aspoň okolo dvaceti afghánských rodin, o nichž se hovoří. A nebude se bát samozřejmé humanitární gesto ve volební kampani obhájit před extremisty.

Čtěte také

Kterým tak jako tak dramatický zvrat v Afghánistánu nejspíš poslouží k novému strašení části veřejnosti, protože nějaký uprchlický exodus bezpochyby nastane. Byť zatím nevíme, v jakém rozměru, jakými směry a jak se k němu postaví především západní diplomacie. A od takřečené uprchlické krize před šesti lety přece jen poněkud poučená. Byť vůči dění nejen uvnitř Afghánistánu bohužel zatím bezmocná.

Ondřej Konrád

To dokázala jakž takž držet na uzdě pouze americká vojenská přítomnost. Jakmile skončila, šlo všechno ohromujícím způsobem ráz na ráz a se zatím nedohlédnutými důsledky. Svým způsobem by to mohl být poznatek i pro mainstream české politické scény.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio