Ondřej Konrád: Odboráři v malém počtu a krotcí. Zatím?

9. říjen 2022

Minimálně dva zájemci o post hlavy státu se v sobotu po poledni prezentovali na Václavském náměstí v Praze. Přičemž jeden z nich vystupoval na prakticky domácí půdě, neb šlo o Josefa Středulu, šéfa odborové centrály, která svolala demonstraci nikoli protivládní, jak se na tomto místě nedávno už dvakrát stalo a šlo o zcela jiné organizátory, nýbrž proto, aby se údajně klímající Fialova vláda probudila a počala konat.

Nu a ten druhý zatím neoficiální prezidentský uchazeč, komunista a rovněž Josef, příjmením Skála, se k tomu jaksi přifařil a rozbil poblíž stan. Respektive stánek a samozřejmě ho nerozbil, nýbrž postavil.

Čtěte také

A zkoušel lovit podpisy občanů pro svou kandidaturu. Jenže demonstranti jakoby nebrali. Ani na udičku také přítomného hnutí Přísaha, včetně předsedy Šlachty. Dost možná s představou křesla na Pražském hradě tu a tam rovněž koketujícího.

Mimo to působila rozpačitě ovšem i samotná akce. Především slabou účastí. Odbory předem neohlašovaly mohutná čísla, ale jistě počítaly s desetitisíci a nikoli s jen tisícovkami, které by dělaly lepší dojem na nějakém méně rozlehlém místě.

Svolavatelé zmíněných protivládních protestů se museli smát pod fousy. Možná i nad velmi spořádaným průběhem, z něhož lehce vybočoval jen občasný vřískot od fotbalového šampionátu v Jihoafrické republice nezapomenutelných vuvuzel. Snad nafasovaných, když všichni foukači v hloučku pod pódiem, mimochodem rozměry prozrazujících daleko větší očekávání, je měli ve stejném odstínu modré.

Ale seriózní průběh byl také ohlašovaným záměrem Českomoravské konfederace odborových svazů, zřetelně coby distanc od demonstrací požadujících odchod z NATO, EU, a dohodu o plynu s Putinem. Středula dokonce citoval Václava Havla, jehož jméno by u zářijových davů muselo fungovat jako rudý hadr na býka.

Co není, může být

A nikdo nevolal po demisi nýbrž řeč šla o právu na důstojný život pro ty, kdo „poctivě pracují“, kdo jsou „kvůli zdravotnímu stavu odkázáni na pomoc druhých“, i ty, „kdo se starají o své děti.“ A vláda má tudíž „začít přijímat opatření, která zabrání šíření propadu občanů do chudoby“. To vše by jistě mohl podepsat prakticky každý, druhou věcí je, jak to zařídit a nezatížit potomky státním předlužením.

Čtěte také

Středula, dávající si evidentně pozor před nařčením, že využívá odbory pro svou volební kampaň, chce zavedení cenové regulace potravin, energií, nájemného a pohonných hmot. To kabinet těžko vyslyší. Ale v úvahu může vzít požadavek zachovat kupní sílu mezd a platů na letošní úrovni“ a zvýšit o dva tisíce minimální mzdu na 18 200.

Z přítomných možná až tří prezidentských kandidátů ten nejvážnější také řekl, že nemusí jít o poslední protest, příště může být tvrdší, a jakoby bokem padl i termín generální stávka. K ní by ovšem byla od demonstrace „proti chudobě“, působící však opožděně, a aby se neřeklo, že mají za obecné krize odboráři ruce v klíně, spíš dost dlouhá cesta.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Ale na druhé straně žijeme v dynamických časech a věci se mohou poměrně rychle měnit. To by měl mít v každém případě Fialův tým na paměti.    

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.