Ondřej Konrád: Mladí by mohli volit levici. Ale jakou?

14. březen 2013

Jen něco víc než rok před předpokládanými, tedy řádnými všeobecnými volbami, se žádná politická strana, které hrají takřka všechny karty do ruky, nedopustí příslovečného přepřahání na kozlíku. Přinejmenším předsedu vyměňovat nebude, není to jak členské základně i příznivcům zdůvodnit.

I když ti i oni si ani představují, pravděpodobného budoucího premiéra poněkud charismatičtějšího a obdařeného silnějším „tahem na branku“ než jak působí spíše úřednický Bohuslav Sobotka. Ale na druhé straně Sobotka žádné viditelné chyby nečiní. A když si odmyslíme, že určitě nepatří mezi favority nového prezidenta, strůjce výsadního postavení ČSSD, pak Sobotkovi v cestě do největší kanceláře ve Strakově akademie nic v cestě nestojí. Dokonce ani kauza Davida Ratha se na preferencích sociálních demokratů výrazněji nepodepsala. Právě Sobotka se od zatčeného hejtmana od prvé chvíle rázně distancoval a podařilo se mu udržet ve veřejnosti povědomí, že Rath byl spíš spojencem ex-předsedy a dokonce už i ex-sociálního demokrata Paroubka.

Kdo tedy bude šéfem ČSSD i po nadcházejícím víkendu, je dopředu jisté, třebaže se mu asi pro forma kdosi ve volbě postaví. Nemít protikandidáta vypadá divně. A nejvážnější uchazeč o prvý post ve straně, jihomoravský hejtman a místopředseda Michal Hašek má zatím dost času, kormidlo může převzít až někdy po parlamentních volbách, bude-li k tomu vhodná příležitost a ta by se asi najít mohla. Zároveň by se tak stal hladce i premiérem. Ale to vše bude záležet na řadě okolností, především na tom, s kým vstoupí strana do vládní koalice a jestli například Zemanův magnet z Hradu přitáhne Stranu práv občanů do sněmovny. A jakého výsledku dosáhnou komunisté. A zda s nimi – či s jejich mimovládní podporou, bude muset sociální demokracie nějakým způsobem vyjít.

Mnohem zajímavější bude sledovat ostravské hlasování o místopředsednických postech. Možná hlavně to, zda se v nejužším vedení udrží Jiří Dienstbier, evidentně nejzajímavější vysoko postavený sociální demokrat, který by v budoucnu mohl stranu změnit v subjekt podstatně akceptovatelnější i pro nelevicové voliče. Což se ukázalo na jeho výsledku v prvém kole prezidentské volby. Pokud jej sjezdové plénum odmítne potvrdit v místopředsednické funkci, bude to signál, že se strana zatím drží osvědčených kolejí a chystá se na – podle mnohých asi nevyhnutelnou spolupráci s KSČM. Jíž se ale zároveň obává. Na krajských úrovních zatím koalice s komunisty fungují, jsou také staré jen několik měsíců. Ale z příkladů na Karlovarsku a v jižních Čechách vidíme, že se s komunisty, navíc se všelijakou minulostí, na vyšších postech lidé tak snadno nesmiřují. A vysloveně jsou proti mladí, jejichž řady každým rokem houstnou, jak dosahují voličského věku. K levici mívá tradičně mladá generace blízko. Ale musí mít koho volit.

Spustit audio