Ondřej Konrád: Jak hezky prodávat právo na krádeže

26. březen 2019

Asi i dnes zná každý scénu, v níž počne filmový pekař Matěj Kotrba rozdávat chleba. Tehdy roku 1951 se to mělo signalizovat, že se takový stav nezadržitelně blíží.

Jenže jej něco zadrželo, nenastal ani během dalších skoro čtyřiceti let. V mnoha Češích ale socialistická utopie zanechala stopy a ovšem také lehce zakalila zrak.

Svoboda projevu na internetu se omezí, bojí se odpůrci reformy autorského práva. Dnes ji řeší europoslanci

Smartphone

Evropský parlament dnes 26. března bude hlasovat o reformě autorského práva. Ta má vydavatelům, umělcům, novinářům i dalším tvůrcům zajistit spravedlivý podíl na zisku za šíření jejich děl na síti. Odpůrci návrhu se ale obávají, že omezí svobodu projevu na internetu.

Takže když jim například pravicová vláda vnutila třicetikorunový poplatek u lékaře, v příštích volbách jí to bylo spočítáno. A – což se netýká zdaleka jen Čechů, ale i občanů v zemích utopickým experimentem neprošlých – na cokoliv bezplatného si zvyknou velmi rychle. A když je to ohroženo, křičí.

Dokonce o ztrátě svobody, ačkoliv ve skutečnosti jde o iluzi vytvářenou multikapitalisty, stavící svůj byznys do značné míry na pouhopouhých krádežích.

Uživatelé, pomoc!

Neboť jak jinak označit fakt, že giganti Facebook a Google využívají ve velkém práce někoho jiného, a tomu za ni nedají ani zlámaný groš. A obratně navodí ve stamilionech uživatelů přesvědčení, že právě tak a nejinak to má být. A že snahám to upravit jiným způsobem je třeba se zásadně vzpírat.

Česká Wikipedie na den přerušila provoz. „Svoboda internetu je v ohrožení,“ varují wikipedisté

Hlavní stránku Wikipedie na jeden den překryla tato výzva

Používáte Wikipedii? Odpovědi na své otázky dnes budete muset hledat hledat jinde. Webové stránky české, německé, slovenské i dánské Wikipedie jsou ve čtvrtek až do půlnoci mimo provoz. Tvůrci internetové encyklopedie je vypnuli na protest proti chystané unijní směrnici o autorském právu. 

Milí uživatelé pomoc, chtějí nás omezovat, cenzurovat, berou vám svobodu! Že ale v úterý europarlamentem odkývaná reforma autorských práv na internetu ve skutečnosti jen komplikuje dvěma monopolním společnostem snadný přítok financí, o tom samozřejmě Facebook a Google stydlivě mlčí.

Doposud se jim dařilo úžasně, neboť skoro 20 let stará poslední evropská úprava autorského práva nemohla předvídat současnou digitální realitu a toho halasní ochránci svaté svobody využili takříkajíc do mrtě.

Ten dělá to, ten tohle a já si to vezmu

Nová směrnice o autorském právu na internetu pomůže v boji proti fake news, soudí výkonný ředitel Unie vydavatelů

Kancelář, notebook, mobil, smartphone, Apple, internet

Už dlouho kolem něčeho nebyly takové spory. Poslanci Evropského parlamentu dnes budou hlasovat o takzvané směrnici o autorském právu na digitálním trhu. Ta prý má ochránit vydavatele, filmaře nebo muzikanty, aby na využívání či zneužívání jejich děl nevydělával někdo jiný – především velké internetové firmy. Odpůrci návrhu ale mluví o cenzuře nebo dokonce o ohrožení svobodného internetu.

A je otázka, jak na novou normu zareagují, když na jedné straně nechtějí kohoutek penězovodu přitáhnout, a na straně druhé vědí, že se uživatelům uvyklým na záplavy informací a mnoha dalších duševních majetků bez placení, asi nebude chtít s ním teď začít.

A je ovšem také jasné, že reforma nemůže řešit všechno, nicméně aspoň ty nekřiklavější věci ano: kupříkladu krádeže investigativních novinových článků, které autorský tým připravoval celé měsíce a bylo na to třeba vynaložit nemalé finance. Načež si to prostě někdo jen tak vzal, nestydatě z toho těžil a stížnosti mu byly k smíchu.

Ondřej Konrád

A provozovatelé budou muset platit i za díla takříkajíc umělecká, i když jde mnohdy o spotřební písničky pro všední den. I jejich autoři mají svá práva. Nemůže to prostě být tak, že ten dělá to a ten zas tohle, já si to vezmu a jakoby vám to všem dám. Ale přitom se budu mít z přilepených reklam jak Pánbůh ve Frankrajchu. To by se nelíbilo ani onomu naivnímu optimistovi v pekařské zástěře.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.