Ondřej Konrád: Hru a herny je třeba odpískat

12. duben 2013

Jak už ve čtvrtek upozorňoval v tomto pořadu kolega Petr Hartman, provozovatelé hazardních terminálů nepochybně už nyní hledají cesty, jak co nejdéle udržet v psychedelickém příšeří heren zapnuté vysoce výdělečné mašinky na omamování slabších povah a následnou likvidaci často vícegeneračních domácností.

I když už asi tuší, že se konec jejich zavrženíhodného druhu podnikání výrokem Ústavního podstatně přiblížil. Jen v blesku připomínám, že na návrh města Klatovy ústavní soudci zrušili přechodné období povoleného provozu terminálů do roku 2014 a obce tedy mohou zakazovat na svém území video-loterie prakticky v řádu týdnů. Záleží na nich. Některá zastupitelství možná spěchat nebudou, ale pak se s nimi zřejmě při nejbližší příležitosti občané rozloučí.

Pozoruhodné ovšem je, že ministerstvo financí hovoří o nebezpečí arbitráží ze strany majitelů. Jenomže verdikt Ústavního soudu je závazný a evropský soud to samozřejmě bude respektovat. Ostatně soudce Miloslav Výborný při čtení nálezu hrozbu finančních náhrad od státu pro majitele heren zcela vyloučil. Přesto se kupříkladu holding Synot údajně k nadnárodnímu soud obrátit chystá. Ale to už je třeba brát jen jako onu snahu o prodloužení provozu terminálů podle hesla „každý den dobrý“.

A nemůže zafungovat ani věštba podnikatelů v hazardu, že budou notoričtí hráči hledat jiné cesty k ukojení svých vášní. To je absurdní - ilegální sázení, pokud se bude někde provozovat, musí přece potírat policie. Tak jako se už dnes likviduje síť s pokoutním alkoholem.

Stát by měl verdikt Ústavního soudu vysloveně vítat, hazard je drastický celospolečenský problém. A jakmile začnou prvá města a obce terminály zakazovat, přidají se k nim chtěj nechtěj i ti radní, kteří se zatím k věci stavěli laxně a poukazovali na to, že místní pokladny dostávají z heren podstatné prostředky. V celkovém objemu ale stát vydá mnohem víc za léčbu gamblerů a aspoň částečnou nápravu důsledků jejich závislosti. Ministerstvo financí nemůže už argumentovat stejně jako léta před tím, že totiž podnikatelé investovali do terminálů a jak tedy přijdou ke škodě. Na občany to působilo tak, že jsou úředníci až příliš ochotní naslouchat hazardním lobbistům.

Nemluvě o tom, že je sám ministr Kalousek značnou částí veřejnosti vnímán jako ochránce hazardu. Vzhledem ke kroužkování ve volbách (a víme, k čemu to v roce 2010 v případě několika do té doby špičkových politiků vedlo), by se architekt TOP 09, strany, která má momentálně na pravici výsadní postavení, měl rychle snažit svůj obraz vylepšit. Tedy vzít rozhodnutí Ústavního soudu na vědomí a partii o terminály definitivně odpískat. Jinak mu nebude nic platný ani populární Karel Schwarzenberg, ani fakt, že se ODS hroutí do sebe jak vybuchlá hvězda.

Spustit audio