Ondřej Konrád: Hašek by mohl skončit jako kůl v plotě

27. březen 2014

Tři jsou méně než čtyři, ale jeden samozřejmě méně než tři. Jinými slovy: ze čtveřice „dvouobročních“ sociálních demokratů, hejtmanů zároveň s mandátem poslance Českého parlamentu, po nichž žádá vedení strany, aby se rozhodli pro jen jednu z funkcí, ve středu odpadl šéf jihočeského kraje Jiří Zimola, když se vzdal křesla ve sněmovně.

A to o měsíc dříve, než stanoví lhůta příslušného usnesení. Ale tři, včetně jihomoravského hejtmana Michala Haška, který byl hlavní postavou zkrachovalého povolebního pokusu o odstranění předsedy strany Bohuslava Sobotky, se zatím rozhodují. Přinutit je, aby z některé funkce odešli, přitom zatím nelze. Pouze na ně neustále apelovat.

Sobotka by nadto raději Haška viděl rovněž mimo poslanecký klub, kde by mu bývalý prvý místopředseda mohl spíše škodit. A zbavit ho poslanectví sociální demokraté nemohou. Mandát je mandát. Bez ohledu na to, co s ním poslanec činí a zda například nepůsobí vysloveně proti vlastní straně.

Na prvý pohled by se zdálo, že hejtmani a zároveň zákonodárci nemají co řešit. Pokud tedy vůbec přistoupí na to, že se jednoho z křesel vzdají. Vedení kraje je mnohem silnější kartou než příslušnost ke sněmovně. Ale má to háček: zatímco poslanectví je, jak už řečeno, neodejmutelné, o hetmanství přijít lze poměrně snadno, protože lídra kraje může odvolat zastupitelstvo. A toho si je právě Hašek samozřejmě vědom. Když odejde ze sněmovny a Sobotka se bude dál intenzivně snažit o jeho úplné odstranění z vyšších politických pater, čemuž by se po jeho říjnové zkušenosti se známým operetním pučem nemohl nikdo divit, Hašek by se opravdu mohl zanedlouho ocitnout na vedlejší koleji. Ačkoliv se ještě před necelým půlrokem už viděl premiérem. A mnoho nechybělo, aby se jím také stal.

Podle deníku Právo, který by mohl mít relevantní informace ze zákulisí ČSSD, stojí údajně za Zimolovým příklonem k hejtmanství (právě on se ještě nedávno dost striktně ohrazoval proti tomu, že by neměl sedět na dvou židlích), bývalý volební manažer strany z Paroubkových časů Jaroslav Tvrdík. Ten sice původně patřil do Haškova okruhu, ale pak pragmaticky přestoupil ke křídlu Sobotkovu a Zimolův odchod ze sněmovny má prý demonstrovat Tvrdíkovy schopnosti. To jsou ale jen kuloárové zvěsti, jež je třeba brát s rezervou.

České Budějovice. Prezident Miloš Zeman a jihočeský hejtman Jiří Zimola při zahájení prezidentské návštěvy Jihočeského kraje

Jisté je jedno – z účastníků tajné schůzky v Lánech je hetmanem a poslancem už pouze Hašek. Neboť Milan Chovanec se vzdal plzeňského kraje dávno a vysloužil si loajalitou k Sobotkovi ministerstvo vnitra. Haškovi tedy odpadl – aspoň v poslaneckých lavicích - podstatný spojenec Zimola. Do 26. dubna má ovšem ještě čas na rozmyšlenou jak Hašek, tak hejtmani Běhounek z Vysočiny a Novotný z Karlovarska. Kteří ovšem nepatřili do tvrdého pučistického jádra.

Jestliže se po Zimolově přelomovém rozhodnutí také vzdají jednoho postu, Hašek bude těžko držet pozici příslovečného osamoceného kůlu v plotě. Může se sice stále hájit mandátem od voličů v krajských i sněmovních volbách a být si vědom, že má na Brněnsku slušnou oporu. Ale tlak shora i zdola na něj bude přesto značný. Přičemž naděje na návrat do silnější role ve straně mu poskytne jen případné koaliční skřípání. Dojít k němu může, ale asi ne v nejbližší době. A široká veřejnost v něm bude ještě dlouho vidět především mocichtivého pleticháře, obtěžkaného desítkami funkcí. Od nějž se aspoň navenek odtáhl i dříve mu velmi nakloněný prezident.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.