Ondřej Konrád: Co bylo ukradeno, musí být zdaněno?

28. únor 2018

Na určité věci citlivější povahy budou muset považovat za vysloveně nevkusné rozhodnutí sněmovny nechat projít do druhého čtení návrh KSČM na zdanění církevního majetku. Zrovna totiž ve dnech, kdy si připomínáme 70 let od únorového puče a počátek dlouhého období totality.

Za níž byl ve velkém konfiskován církevní majetek, zavírány kláštery a otevírány lágry pro duchovenstvo.

Dvoudekádní anabáze

Hned po roce 1989 razil kupříkladu lidovecký lídr Josef Lux rázné heslo „co bylo ukradeno, musí být navráceno“, jemuž přes jeho jednoduchost jakoby značná část politické reprezentace nechtěla rozumět. Pokud šlo o dědice KSČ, nebylo divu.

I když mohla novodobá KSČM zrovna na tomto příkladu pěkně demonstrovat, že není jako její předchůdkyně. A zdrženlivost ČSSD vůči církevním restitucím pramení jak z levicového materialismu, tak i ze specificky českého antiklerikalismu. S nadsázkou dodejme: živeného četbou Jaroslava Haška.

Premiér v demisi Andrej Babiš

Ale i hlavní pravicová strana dlouho kolem problému bezvýsledně kroužila. Nakonec přece jen právě ODS dohodu s církvemi, která znamená v budoucnu definitivní a jistě oboustranně pozitivní odluku od státu, dotáhla lety do konce. Třebaže s příslovečně odřenýma ušima.

A byť měl k přijatému zákonu řadu zásadních výhrad, nechal jej projít, tedy ani neschválil ani nevetoval, pravicový prezident Klaus. Ústavní soud pak odmítl námitku, že byl zákon schvalován nestandardně. A bylo takřka slyšet, jak si oddechla i ČSSD, neboť téma církevního majetku začínalo být i pro ni neúnosně přenošené. A navíc za přijaté řešení nenesla odpovědnost.

Vládní aliance

Ondřej Konrád

Což ale neznamenalo, že se zas a znova nebude k věci někdo vracet. A buď se snažit sbírat body u vůči církvím až nenávistné části veřejnosti, nebo ho užívat jako poměrně silnou figurku na politické šachovnici. Ne snad s tím, že by se restituce úplně zvrátila, ale aspoň aby se vracený majetek zdaňoval.

A i když k tomu dost možná nedojde, komunisty předložená novela, v minulém období zamítnutá, tentokrát putuje do sněmovních výborů. A to prostřednictvím hlasů poslanců hnutí ANO, ale i SPD. A ze setrvačnosti také ČSSD. Jistě ne náhodou jde, včetně předkladatelské KSČM, o subjekty momentálně spojené debatami o příští vládě.

A pokud jde o hnutí ANO - Andreje Babiše otázka církevního majetku nikdy viditelně nezajímala. Ale nemohl si už před časem nevšimnout, že naopak interesuje část voličů.

Spustit audio