Ondřej Konrád: Čím možná trpí exkancléř a pořád ještě vlekař

12. březen 2023

Jak známo, bývalý kancléř Mynář dlouhodobě doslova bojkotoval řadu významných médií. Rozhodnutí, že je bude Hrad ignorovat, dokonce zpupně vyhlásil. A tak těžko hádat, jestli se aspoň občas kontrolně nekoukl, co zase píší. 

Kdyby to dělal během posledních dvou týdnů svého působení na Hradě, mohl se lehce ocitnout ve stavu takzvaně paranoickém. Tedy v intenzivním pocitu, že „po něm jdou.“ A že za novináři musí brzy následovat vyšetřovatelé.

Zaštítěné aktivity

Neboť den co den, nejvýrazněji na stránkách serveru Seznam Zprávy, ale nejen tam, býval na prvních stranách dost podložený článek o tom, co podezřelého a absurdního Mynář za léta ve funkci činil. Možná ne vždy trestně postižitelného, ale skoro pokaždé nehorázného. A svým způsobem také komického.

Čtěte také

Neboť například kauzy využití na Hradě ladem ležícího party stanu coby bufet u Mynářova lyžařského vleku, nebo nevyfakturované odesláni rovněž hradního náklaďáku na několik cest se stromky do „jeho“ Osvětiman, což by stálo přes padesát tisíc, a některé další záležitosti jakoby vypadly z dávných let, kdy různým ředitelům a náměstkům vozily zdarma podnikové náklaďáky sice papírově zakamuflovaný, ale ve skutečnosti nakradený materiál na stavbu rodinných domů a podobně.

A pan Mynář, aspoň z toho, jak se po deset let prezentoval, působil coby prototyp čilého porevolučního zbohatlíka s móresy socialistických oportunistů, chápajících funkce čistě utilitárně. Aby z nich materiálně vytřískali, co se dá.

Čtěte také

V případě lánské obory je dokonce sloveso třískat nikoli synonymem, nýbrž realitou kšeftování s tamním nalámaným kamenem. Což sice spadalo pod kancléřem jmenovaného šéfa tamní lesní správy Baláka, za jinou lánskou záležitost do vězení odsouzeného a prezidentem skandálně omilostněného. V očích široké veřejnosti však Mynářova jasného komplice.

A vypočítávat, co všechno pomalu vyplývá, a ještě zřejmě vyplyne, zdaleka přesahuje rozměr tohoto textu. Aktivity papalášského lánského nimroda Mynáře byly do široka rozprostřené a štít za cestu na Hrad vděčného prezidenta se mu musel aspoň nějaký čas zdát neprůstřelný. Jenže zcela přece jen nebyl a Mynář si to asi uvědomoval, když se před lety pokoušel bezprecedentně působit v konkrétních kauzách na vysoké justiční autority.

Zemanův poslední pokus

Pak nástupem Fialovy vlády začalo přituhovat, nová vládní garnitura přinejmenším za to, jak se Hrad choval v týdnech Zemanova vážného zdravotního stavu, měla a dosud má Mynáře – opět lidově – plné zuby.

Následnou prohrou Zemanova spřízněnce Babiše v prezidentské volbě naděje na případné odložení některých kancléřových poklesků zhasla docela. A že nejsou pominutelné, ilustruje nejspíš pravdivá informace o Zemanově neúspěšné žádosti pár dní před odchodem z funkce, aby Fiala kontrasignoval Mynářovu abolici. Aspoň ve známé kauze skartace tajných materiálů.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Jestli dnes „vlekař,“ jak se Mynářovi říká, skutečně trpí stihomamem, samozřejmě nevíme. Ale pokud ano, zavání v jeho případě starý vtip Woodyho Alena, že když je člověk paranoik, neznamená to, že po něm skutečně nejdou, nepříjemnou pravdivostí. A leckdo by jistě dodal: plným právem a po zásluze.

 Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio