Ondřej Konrád: Bez prověrky by to asi dlouho nešlo

27. září 2013

Pokud Strana práv občanů uspěje ve volbách, pak už to asi žádná komplikace nebude. Totiž když nynější kancléř Vratislav Mynář vymění - obrazně i doslova - Hrad za podhradí, kde sídlí poslanecká sněmovna, pak bezpečnostní prověrku nepotřebuje. Ale zatím ji od Národního bezpečnostního úřadu nedostal.

A když tedy rokuje Bezpečnostní rada státu a podobně, Mynář u toho nesmí být. A nemůže zastupovat prezidenta třeba při zasedání Evropské unie nebo Severoatlantické aliance. To se jeví jako přinejmenším nepraktické.

Ale prezident na zveřejněnou informaci Mladé fronty Dnes reagoval klidně: kancléře posílat za sebe na citlivá jednání nemusí. Jednak je prý ve stálém kontaktu s premiérem a prověrku mají jiní úředníci kanceláře. Jelikož ale pod Mynáře spadá i politický odbor Hradu, problém to jistě je, už kvůli programu státních návštěv. A deník také píše, že důvodem k neudělení prověrky by mohly být Mynářovy aktivity s opavským podnikatelem Radimem Masným, k jehož jménu se už dávno přilepilo slovo „kontroverzní“, což je v tomto případě pouhý jemný eufemismus. Čili pokud strana Zemanovců pětiprocentní hranici za měsíc nepřekoná, Mynářovo postavení se bez prověrky stane choulostivé a jistě si ho povšimnou i zahraniční média.

Ostatně riskantní je vůbec Mynářova volební kandidatura. Pokud lidé nedají straně, ve které hraje podle všeho jednu ze dvou klíčových rolí, společně s jednatelem ruské firmy Lukoil Martinem Nejedlým, prezident bude muset zvážit, zda ho v kanceláři ponechá. Přinejmenším coby jejího šéfa.

Ale prezident zatím dělá, co může, aby se SPOZ stala sněmovním subjektem a jelikož je zvyklý vítězit, neúspěch si asi nepřipouští. I když v průběžných průzkumech preferencí Zemanovci zatím přinejlepším balancují na hraně a více méně musí spoléhat na to, že se lednoví voliči jejich čestného předsedy do funkce hlavy státu nakonec přece jen zachovají kontinuálně. Je to ale nejisté. SPOZ se nepodařilo ulovit výrazného lídra a nemohou utajit vnitrostranické spory po mocenských zásazích nejužšího vedení do skladby kandidátek. Pražská aféra s Miloslavem Šloufem je ještě moc neoslabuje, ale excesů je víc. Naposled byl například ze strany vyloučen králohradeckou buňkou senátor Vladimír Dryml, také prudce protestující proti změnám v krajské listině.

Samozřejmě, jestliže strana do parlamentu projde, nynější tahanice budou více méně zapomenuty. Ale v opačném případě ji naopak mohou dodatečně skoro až rozložit. Miloš Zeman by pak z toho sice mohl být rozmrzelý, ale jeho samotného to nijak zvlášť neohrožuje. Před sebou má ještě celá léta mandátu prvého všeobecně zvoleného prezidenta a disponuje kombinací velkých politických zkušeností a nadání. Vlastní stranu ve skutečnosti nepotřebuje

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.