Ondřej Houska: Volný obchod potřebuje zastánce. Teď jím je Evropská unie

12. červenec 2017

Evropská unie se dohodla na dohodě o volném obchodu s Japonskem, navíc chce co nejdřív dokončit i podobnou smlouvu s Austrálií. Je to dokladem toho, že volný obchod má i v éře amerického prezidenta Donalda Trumpa své zastánce. A to je dobře.

Když se Donald Trump stal americkým prezidentem, mnozí prorokovali, že s ním přichází i konec volného obchodu. Trump okamžitě stáhl americký podpis pod velkou tichomořskou dohodou o volném obchodu známou jako TPP, neboli Transpacifické partnerství.


Myšlenka volného obchodu i tak čelí spoustě překážek. Američané možná zavedou cla nebo dovozní kvóty na ocel, což by vyvolalo odvetnou reakci Evropy, Číny i dalších zemí. Tedy v podstatě obchodní válku. Ondřej Houska

Nebylo těžké si domyslet, že velkou budoucnost nemá ani dohoda o volném obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií, takzvaný TTIP. Jednání o něm navíc uvázla na mrtvém bodě už před Trumpovým zvolením.

Teď ale získal volný obchod vítanou injekci: země Evropské unie se před pár dny dohodly na smlouvě s Japonskem, navíc chtějí co nejdřív dokončit jednání s Austrálií. Především dohoda s Japonskem, čtvrtou největší ekonomikou na světě, má klíčový význam.

Prázdná náměstí

Tento vývoj ukazuje, krom jiného, na pokrytectví různých aktivistů, kteří proti volnému obchodu protestují. Když šlo o TTIP nebo o dohodu s Kanadou, byla jich plná náměstí. Ke smlouvě s Japonskem nebo k ještě předtím uzavřené dohodě s Vietnamem ale mlčí. Tady holt těžko můžou uplatnit svůj antiamerikanismus.

Myšlenka volného obchodu i tak čelí spoustě překážek. Američané možná zavedou cla nebo dovozní kvóty na ocel, což by vyvolalo odvetnou reakci Evropy, Číny i dalších zemí. Tedy v podstatě obchodní válku. Ale pozitivní je, že na světě stále jsou země, které volný obchod podporují. Může nás těšit, že na prvním místě jsou to státy Evropské unie.

Směšní euroskeptici

Málokdo je proto směšnější, než čeští euroskeptici, kteří o sobě přitom zároveň tvrdí, že jsou ekonomickými liberály a fanoušky volného obchodu. Česko je závislé na vývozu a volný obchod je tedy v jeho životním zájmu.

Vlajky, Skotsko, Velká Británie, referendum, brexit

Je ovšem nezpochybnitelné, že kdyby Česko nebylo členem Evropské unie, samostatně by si žádné dohody o volném obchodu sjednat nedokázalo. Nebo by muselo přistoupit na podmínky, které by mu nadiktovali větší obchodní partneři.

EU je priorita

Pro příklad se stačí podívat na Velkou Británii, která se z unie chystá odejít. Už se objevují spekulace, že Britové můžou mít problémy z hlediska toho, jestli budou součástí dohody Evropské unie s Japonskem.

Austrálie jasně řekla, že prioritní je pro ni dohoda s Unií, nikoliv s Brity. Ukazuje se tak nesmyslnost představ, že Británie bude po odchodu z unie při vyjednávání o volném obchodu silnější. Na Česko by po případném vystoupení z Evropské unie narazila tato realita ještě mnohem tvrději.

autor: oho
Spustit audio