Ondřej Benešík: Turecký přístup hraničí až s vydíráním

8. březen 2016

Turecko by mohlo přijímat zpět všechny uprchlíky a migranty, kteří z jeho území připlují do Evropy. Na summitu zemí Evropské unie v Bruselu to nečekaně nabídl turecký premiér.

Státy Unie jeho návrh přivítaly. Včerejší mimořádný summit EU s Tureckem se protáhl do pozdních nočních hodin. Co vlastně přinesl?

„Byli jsme konečně svědky toho, že Turecko odkrylo karty (doufejme, že naposled) a vlastně vyložilo, jak si představuje svoji účast v řešení migrační krize,“ hodnotí včerejší summit Ondřej Benešík, předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti za KDU-ČSL, který je hostem Interview Plus.

Čtěte také

Evropská unie musí dát najevo, že je silným partnerem

Na otázku, zda by označil přístup Turecka za vydírání, odpovídá, že přístup Turecka s tímto až hraničí. Při vyjednávání podle něj dochází ke střetu dvou kultur. „To, co je v jedné kultuře bráno jako obchodní nebo partnerské vyjednávání, je v jiném světě bráno jako vydírání. Na to si prostě musíme zvyknout.“

Evropská unie podle něho musí dát jasný signál, že je silným partnerem a je i v zájmu Turecka, aby se situace řešila. Pokračuje, že Unie musí dát najevo i to, že ne vše, s čím Turecko přichází, je pro ni akceptovatelné, a má určité limity a mantinely.

Hledání řešení mimo Turecko

„Já si myslím, že máme jednat s Tureckem i nadále, nicméně máme se poohlížet i po jiném řešení,“ říká Ondřej Benešík. Podle něho je velká chyba, že Evropská unie podsouvá Turecku i vlastním občanům, že řešení s Tureckem je jediné možné a neexistují alternativy. Po těch by se Unie měla poohlédnout.

Evropská unie je podle Benešíka jen jedna součást v globálním problému migrační krize a neměla by na sebe brát tolik viny a odpovědnosti, aniž by se pokusila situaci řešit s ostatními globálními hráči. Jako příklad států, které se podle jeho názoru tváří, že se jich migrační krize netýká, uvedl Ruskou federaci, bohaté státy v Perském zálivu a zmínil i roli USA.

Čtěte také

Benešík si myslí, že turecký požadavek, aby Evropská unie poskytla další 3 miliard eur, není v pořádku. EU by se měla držet původní dohody a zjistit, jestli peníze plní svůj účel. Diskuse o tom, zda přidat či nepřidat další, mu proto přijde předčasná.

A jak se Ondřej Benešík dívá na další požadavky Turecka, tedy rychlé zrušení vízové povinnosti pro turecké občany a zrychlení přístupových rozhovorů Turecka k Evropské unii? Toto, i další témata, si poslechněte v záznamu celého rozhovoru.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio