Ondráček v čele komise není podmínkou, říká komunista Dolejš o vyjednávání s ANO

5. únor 2018

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš o víkendu poprvé od říjnových voleb do Poslanecké sněmovny připustil, že pokud ostatní strany nezmění svůj odmítavý postoj k vládnutí s hnutím ANO, mohlo by dojít na předčasné volby. „Zatím vidíme jedině vůli s námi vyjednávat o programu ze strany KSČM a SPD. To samozřejmě pro nás není vůbec dobrá varianta a také se to některým členům hnutí nelíbí a já jím rozumím,” řekl k tomu Babiš.

„Pokud ale všechny ostatní takzvaně demokratické strany trvají na tom, abych já tam nebyl, nebo ODS říká, že si to nepřejou voliči, tak jak z toho ven? Pak jediná varianta ve finále, pokud se to nepovede, můžou být i předčasné volby. Ale my je nechceme,” tvrdí Andrej Babiš.


Pokud tu nedojde k nějakému přehodnocení postojů, tak i když jsou předčasné volby poslední varianta, mohly by nastat. Radek Vondráček

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO k tomu uvedl, že jsme se k předčasným volbám nepřiblížili. „Ale ani jsme se jim nevzdálili. Ta možnost je pořád stejná, akorát bylo zdůrazněno, že pokud tu nedojde k nějakému přehodnocení postojů, tak i když jsou předčasné volby poslední varianta, mohly by nastat,” říká Vondráček.

Ten také odmítl volání ze strany bývalých koaličních partnerů, tedy z ČSSD a KDU-ČSL, aby hnutí ANO postavilo do čela vlády někoho jiného než svého trestně stíhaného předsedu.

„Pro ANO je to věc zásadní. Odmítáme tuhle rétoriku, my druhým taky nemluvíme do toho, kdo jim předsedá. Kdyby někdo vzkázal do Realu Madrid, že si s nimi zahrají, ale Ronaldo nesmí hrát, jak byste se na to dívali?”

volby 2016, ANO, Andrej Babiš

Nadšení nejsme

Expertní skupiny ANO a KSČM by měly tento týden začít vyjednávat o programových průnicích, které by KSČM umožnily podpořit Babišovu vládu. Andrej Babiš ale otevřeně říká, že vyjednávání o programu s KSČM a SPD není pro hnutí ANO dobrá varianta.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš zdůrazňuje, že KSČM také není z výsledků voleb nadšená. „Politická realita nás vede k tomu, že musíme jednat o dalším vývoji s hnutím, které je v podstatě hnutí jednoho oligarchy, který má navíc břemeno trestního stíhání. Nadšení z toho nejsme, ale pokud někdo vidí jinou variantu, ať to řekne,” říká.

„Vnímáme to realisticky. Jsme připravení jednat o vzniku vlády a toleranci její existence, tedy že bychom při vzniku takové vlády netlačili na to, aby hned v krátké době byla iniciována nedůvěra této vládě,” popisuje místopředseda KSČM.

Babišův nepořádek


Chápeme, že Andrej Babiš nevystoupí z NATO, ale téma, o kterém chceme jednat, jsou nepochybně vojenské mise. Jiří Dolejš

Jak by taková jednání měla vypadat? „Chápeme, že hnutí ANO nebude prosazovat náš levicový program, ale některé styčné body, které by se daly pragmaticky ošetřit, tam nepochybně jsou. O těch se budeme bavit konkrétněji, protože jak se říká, čert je v detailu,” odpovídá Dolejš.

Komunisté jednání pozastavili, protože ministr průmyslu za hnutí ANO podepsal dodatek k memorandu o těžbě lithia. „Nejen my, ale i další subjekty včetně ANO, na toto téma důrazně poukázalo, sněmovna svou většinou tehdy schválila usnesení, že je memorandum neplatné. Teď se nám najednou zdivočí ministr průmysl za ANO a chová se jinak než chce Andrej Babiš,” vysvětluje místopředseda KSČM.

„Čekali jsme, že si Andrej Babiš udělá ve svém týmu pořádek. Je pochopitelné, že když nám na jednání říká něco, a jeho ministři se chovají jinak, narušuje to důvěru,” tvrdí politik.

Daně a vojenské mise

Mezi podmínky, které si bude KSČM klást při vyjednávání o podpoře, řadí Dolejš to, že se Česko nebude podílet na “neekonomických, neefektivních a vojensky eskalujících dobrodružstvích.”

Poslanec Zdeněk Ondráček

„Chápeme, že Andrej Babiš nevystoupí z NATO, ale téma, o kterém chceme jednat, jsou nepochybně vojenské mise. Budeme muset hledat složitější kompromis v daňové oblasti, rádi bychom daňové břemeno přerozdělili, ale na daňovou progresi a zdanění velkých firem Andrej Babiš neslyší,” říká Dolejš.

Podmínkou pro podporu podle Dolejše nebude zvolení Zdeňka Ondráčka (KSČM) do čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti GIBS. „Takto jsme to nikdy neformulovali, provedli jsme prostě určitou nominaci, která souvisí s odborností kolegy Ondráčka. Rozhodne to sněmovna,” tvrdí místopředseda Komunistické strany Čech a Moravy.

autor: vlk
Spustit audio