Omezit příliv uprchlíků ano. Jak a kde, na tom se německá koalice neshodne

11. leden 2016

Německo letos musí změnit svou imigrační politiku, řekl předseda strany a bavorský premiér Horst Seehofer na výroční konferenci poslanců Křesťanskosociální unie. Zopakoval také požadavek na určení horní hranice pro přijímání běženců. Kancléřka Angela Merkelová na to zareagovala prohlášením, že Německo chce výrazně snížit počet přicházejících běženců, ale zároveň chce zachovat volný pohyb osob v Evropské unii, protože to pomáhá hospodářskému růstu.

Podle odborníka na německou politiku Vladimíra Handla z Fakulty sociálních věd University Karlovy všechny politické strany německé vládní koalice shodně usilují o snížení počtu přicházejících uprchlíků. Rozdíl je v tom, kde chtějí zavádět opatření. „CSU už několik měsíců tvrdí, že je potřeba chránit německou hranici. CDU a SPD jsou naopak přesvědčeny, že situaci je potřeba řešit na vnější hranici Evropské unie, protože pokud uprchlíci už pronikli až na německou hranici, hrozí ozbrojená konfrontace s rizikem ztráty lidských životů,“ říká Handl.

Čtěte také

Angela Merkelová je přesvědčena, že je nezbytné řešit situaci uprchlíků vně Evropské unie. Pozvání, které vyslovila, bylo směřováno k uprchlíkům, kteří už jsou v EU. Klíčové řešení je podle ní dohoda s Tureckem, Jordánskem, Libanonem, kde se soustředí největší množství uprchlíků, a stabilizace situace v těchto zemích.

Čtěte také

Horst Seehofer je známý svými ultimáty vůči Angele Merkelové, například loni v říjnu vyhrožoval vlastními bavorskými obrannými protiimigračními opatřeními. „Seehofer je pod velkým tlakem, protože Bavorsko je kvůli své poloze první zemí v Německu, která čelí náporu uprchlíků. Napětí v Bavorsku kvůli tomu roste. Navíc se snaží brát vítr z plachet politické straně Alternativa pro Německo, která výrazně konkuruje CDU/CSU a imigrační krize využívá pro získávání bodů u voličů,“ vysvětluje Handl.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.