Omezit „latéčka“ v kavárně, odepřít si drahé tenisky. Ekonom Štěpán Křeček radí, jak lépe hospodařit

21. duben 2022
Finančák

Existují lidé, kteří si umí vytvořit finanční polštář a s penězi vycházejí s lehkostí. A pak jsou tací, kteří žijí doslova od výplaty k výplatě a občas si musí půjčit od rodičů nebo kámošů, aby měli v peněžence aspoň něco. Jak z tohoto kolotoče ven?

Do dalšího dílu magazínu Finančák si Iva Hadj Moussa s Richardem Vrdlovcem pozvali ekonoma Štěpána Křečka, aby z něj vylákali co nejvíce rad, jak co nejlépe hospodařit s penězi. „Co se týče mě osobně, kafe si dělám doma nebo v práci. A extra drahé tenisky jsem si nikdy nekoupil,” svěřil se s vlastní zkušeností ekonom. A totéž radí i ostatním. Jinými slovy: pokud chcete vycházet s penězi, a ještě si něco našetřit, měli byste si alespoň na nějaký čas odepřít věci, které vysloveně nepotřebujete.

Štěpán Křeček - hlavní ekonom BH Securities

Není také od věci říct si v práci o přidání. A když nebude zbytí, na pár měsíců si třeba najít i druhou práci. A když se stane, že peníze opravdu nejsou, půjčte si od lidí, které znáte. Štěpán Křeček upozorňuje, že půjčky u banky by volil až v krajním případě, a rozhodně u důvěryhodných institucí.

Jak velkou byste měli ideálně mít finanční rezervu? A na čem všem se dá ušetřit? A co když v podstatě veškerý váš příjem utratíte za nájem a jídlo? Poslouchejte magazín Finančák s Ivou Hadj Moussou, Richardem Vrdlovcem a jejich hostem Štěpánem Křečkem. 

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.