Omezení cestování nemá oporu v zákoně, deklaruje právník Rozehnal. Podle Petříčka je otevírání hranic otázkou týdnů nebo měsíců, ne let

21. duben 2020

Česká republika na rozdíl on některých jiných zemí nejen že zakázala kvůli koronaviru vstup na své území, ale zakázala také vlastním občanům vycestovat ven. Nejde zdaleka jen o turisty, pro otevřenou exportní českou ekonomiku je uzavření hranic obrovskou ranou. 

Jak dlouho zůstanou zavřené? Od různých politiků slyšíme různé názory, mezi lidmi se o tom vedou spory. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula Českému rozhlasu řekl, že cestování by mohlo být zakázané až rok. Výjimkou by mohly být například pracovní cesty.

Není to otázka let

Jakou důležitost přikládá vláda otázce svobodného pohybu? „Je to jedna ze základních hodnot Evropské unie a my se chceme vrátit k tomu, aby lidé mohli volně cestovat, jakmile to situace umožní. Ale bude to souviset s vývojem epidemiologické situace i v jiných částech Evropy, není to pouze otázka toho, jak se jeví situace v Česku,“ říká ve vysílání Plusu ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).

Čtěte také

Zdůrazňuje, že vláda projednává, jak by bylo možné opatření zmírnit, aby to umožnilo ekonomické aktivity. Diskuze prý probíhá na Ústředním krizovém štábu, kde je vytvořena skupina, která se této problematice věnuje, a jsou v ní i zástupci ministerstev vnitra, zahraničních věcí a zdravotnictví.

Prezident Miloš Zeman řekl v pořadu Frekvence 1, že by hranice měly být uzavřeny rok. Jaký scénář „otevírání hranic“ je reálný? „Je to dočasná záležitost. Připravuje se plán, jak bychom se mohli vracet k normálu. Věřím, že to bude otázka týdnů nebo měsíců, ne let,“ odpovídá Petříček.

Protichůdná vyjádření členů vlády

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza kritizuje, že pro členy svazu je obtížné se v situaci vyznat. „Absolutně protichůdná vyjádření jednotlivých členů vlády, neustále se měnící kritéria, jestli, možná, třeba, snad… Ona to není jen akademická debata, ale výrazně to ovlivňuje rozhodování firem v cestovním ruchu: jestli mají udržet, nebo zavřít penziony, když vědí, že hosté ze zahraničí přijedou, kdo ví kdy…“

Čtěte také

Z hlediska počtu lidí, které to zaměstnává, je podle Prouzy důležitější, aby mohli cizinci přijet do Česka. Pokud ale budou Češi trávit svou dovolenou v tuzemsku, většinu podnikatelů v cestovním ruchu to zachrání. Nedá se ale prý počítat s tím, že tu Češi utratí tolik peněz, jako když jedou na dovolenou v zahraničí.

Bez opory v zákoně

Zákaz cestovat není kontroverzní jen z hlediska vnímání širokou veřejností, ale vedou se o něm i debaty v právnické obci. Ústavní právník Jan Winter ve vysílání Českého rozhlasu řekl: „Vláda opatření, které omezuje vycestování z ČR, vydala v nouzovém stavu na základě krizového zákona. Domnívám se ale, že to použití zákon nekryje a je nepřiměřené z hlediska účelu bránit šíření epidemie na území ČR.“

Advokát Aleš Rozehnal předpokládá, že dojde i na soudy. „Nemluvil bych o nepřiměřeném použití, ale o použití, které nemá oporu v zákoně. Svoboda pohybu je jedním ze základních práv a svobod… a k omezení může dojít jen na základě zákona. Když se podíváme do relevantních zákonů: zákona o krizovém řízení, zákona o ochraně zdraví nebo zákona o ochraně hranic, tak tam žádné takové opatření zmíněno není.“

Čtěte také

Zákon o krizovém řízení prý mluví jen o opatření na hranicích, když se jedná o nebezpečí směřující do republiky, ale ne o ochraně hranice zevnitř před občany. Zákaz je podle právníka zároveň nevymahatelný, protože zákon o ochraně hranic považuje za přestupek jen překročení hranic mimo vymezený hraniční přechod.

Kompenzace?

Dodává, že je ale skeptický ke kompenzacím pro firmy z oblasti cestovního ruchu, které mohou kvůli omezení na hranicích zkrachovat.

„Zákon o krizovém řízení hovoří o náhradě škod, které krizová opatření způsobí. Zde se nebude jednat o náhradu skutečné škody, ale spíše ušlého zisku, a bude složité dokázat, co ušlý zisk způsobilo – jestli opatření vyhlášená státem, nebo to, že se rozšířila hrozba nemoci,“ předvídá Rozehnal.

Uzavření hranic se dotýká i vědy, jak potvrzuje předsedkyně Akademie věd České republiky Eva Zažímalová, protože věda je ze své podstaty mezinárodní. Podle jejího mínění se omezení možnosti cestovat nejvíce dotýká hlavně experimentálních oborů. Omezení v řádu měsíců by výrazný dopad mít nemělo, v řádu let už to ale podle Zažímalové bude velký problém.

Poslechněte si celý speciál! Ptal se Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , Jana Přinosilová
Spustit audio

Související