Olympijské hry v nedemokratických zemích situaci ještě zhorší, varuje Amnesty International

31. červenec 2015

Dnes se v Kuala Lumpur rozhodlo o hostitelské zemi zimních olympijských her v roce 2022. Volilo se mezi dvěma kandidáty, z nichž ani jeden není vyloženým rájem zimních sportů, mezi Čínou a Kazachstánem.

Favoritem volby se stal Peking, město ležící ve výšce 44 metrů na mořem a zásobami umělého sněhu. Kazašské Almaty, jehož esem v rukávu je sníh přírodní, nakonec neuspělo. Nebylo rozhodování mezi těmito kandidáty absurdní?

„Favorita nemáme, ale obě města budou schopny uspořádat olympijské hry bez větších problémů,“ ujistil v našem vysílání mluvčí českého olympijského výboru Alexandr Kliment.

Podle něj jsou obě kandidatury velmi ambiciozní, ale nejsou megalomanské. „U halových zimních sportů jako je hokej na počasí nezáleží, a ostatní zimní sporty by Peking pořádal ve 200 km vzdálené horské oblasti.“

Smog, který Peking trápí není podle Klimenta na překážku sportovním výkonům, ani neohrozí zdraví sportovců.

„V Číně se koná řada sportovních událostí, v nejbližší době například mistrovství světa v atletice. Jsem naprosto přesvědčen, že pokud by místní podmínky měly ohrozit sportovce na životě, tak by tam nikdo nejel,“ tvrdí mluvčí.

Ten připomněl, že mezinárodní olympijské hnutí dospělo na křižovatku. „Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach představil program, který má zásadně zefektivnit pořádání olympijských her a zlevnit jak kandidátský proces, tak i samotné pořádání.“

„Hry v roce 2022 jedou ještě podle starého plánu. Věřím, že v roce 2024 už vše bude levnější, kompaktnější a dostupnější i pro menší země,“ vyjádřil svá očekávání Kliment.

Zpolitizovanost olympijských her připouští. „I když se říká, že sport a politika se nemají míchat, tak sport je součástí politiky.“

„Mezi sportovci, stejně jako v celé společnosti, je škála názorů velmi pestrá. jsou to inteligentní lidé, někdy i politicky angažovaní, a účast je jejich naprostým právem,“ uzavřel Alexandr Kliment.

Koordinátor AI: O lidských právech se nemluví

„Státy jako Ázerbajdžán, Rusko, Čína nebo Kazachstán mají velmi nízkou úroveň demokracie a lidských práv,“ připomněl koordinátor kampaně Amnesty International Martin Balcar.

Logo

Ten je přesvědčen, že ideály olympijských her pořádáním v zemích s autoritativními režimy trpí a lidským právům to neprospívá, spíše naopak.

„Poslední zkušenosti nás utvrzují, že nejen že nejsou pořádáním her podmínky v zemi zlepšeny, ale naopak jsou zhoršeny,“ říká aktivista.

Například v Ázerbajdžánu je vězněno několik desítek lidí jen kvůli tomu, že se ozvali proti organizaci Evropských her, v Rusku je dodnes ve vězení aktivista, který pouze kritizoval ekologii v Soči, připomněl Balcar.

„To, že se o olympijské hry přihlásí pouze dva státy, a to Kazachstán a Čína, a vzdají to Švédsko, Polsko, Ukrajina, Norsko svědčí o tom, že se étos olympijských her z hlediska lidských práv vytrácí,“ soudí koordinátor.

Hry jsou totálně zpolitizované. „Režimy se chtějí především prezentovat jako demokratické, ale o lidských právech se nemluví, naopak se výrazně zhoršují.“

Příkladem jsou podle aktivisty hry v ruském Soči. „Z vnějšího hlediska efekt je, o problémech se diskutuje v médiích, ale pro ruskou společnost se prostě šrouby utáhly a přitvrdily. Byla pozavírána řada lidí a Vladimír Putin pouze posílil svou národní pozici,“ konstatoval Martin Balcar.

autoři: oci , bum
Spustit audio