Olympiáda začíná a Putinovi se nedaří ukázat světu nové Rusko

Vladimir Putin chtěl tento týden předvést Rusko světu jako sebevědomou a hospodářsky vzkvétající zemi, která obnovila svůj vliv ve východní Evropě a na Blízkém východě, dokáže se úspěšně postavit Spojeným státům a v osobě Putina nabízí nový model konzervativismu těm, kdo jsou rozčarováni z liberálního Západu. Pravděpodobnější však je, že se z olympijských her v Soči, které v pátek začínají, stane fórum, kde se ukáže, jak a proč Putinova vláda nad Ruskem nefunguje a jak prezidentova moc slábne, píše Washington Post.

Místo „nového Ruska a jeho možností“, které chtěl Putin podle svých vlastních slov světu ukázat, se lidé dozvěděli, že olympiáda stála rekordních 50 miliard dolarů, z nichž většina byla zpronevěřena, slyšeli nenávistný Putinův projev proti homosexuálům a zjistili, že existují „černé vdovy“ a další teroristé, kteří mohou olympijské hry zmařit. To může spíše vyvolat vzpomínky na Putinovy politické začátky – svou dráhu zahájil v roce 1999 invazí do autonomního Čečenska, kde zničil světskou a demokraticky zvolenou vládu i místní metropoli a označil každého, kdo mu vzdoroval, za teroristu. Stvořil tak extremisty, kteří na Kavkaze působí dodnes.

Vzpomínka na Čečensko vede i k úvahám o Sýrii, kde Putin pomocí téměř stejné strategie podporuje režim Bašára Asada v boji proti tomu, co začalo jako světské protestní hnutí. I výsledek je stejný – na scéně se objevili bojovníci al-Káidy, kteří tam do té doby nebyli. Teď se však Putinova strategie hroutí – Asad zdržuje odevzdání chemických zbraní, ruské konvenční zbraně zatím režimu nepřinesly jednoznačné vítězství a analytikové předpovídají novou jarní ofenzivu povstalců.

Cenu za to platí Rusko a Putin. Tento muž, který tak usilovně pěstuje svůj image na veřejnosti, zažil ponížení na nedávném summitu Ruska a Evropské unie, když ho evropští představitelé znechucení jeho politikou ani nepozvali na obvyklou společnou večeři. A jeho americký protějšek Barack Obama se o něm ve svém tradičním projevu o stavu Unie neobtěžoval ani zmínit. A Putinův nový model autoritářské vlády založené na „tradičních hodnotách“? O tom by mohli vyprávět Ukrajinci. Jejich politická krize je z velké části výsledkem Putinovy snahy vnutit svůj model jejich zemi. I za to Putin zaplatí a jeho sen o euroasijské říši konkurující Evropské unii patrně vezme za své.

V Rusku jeho politika funguje lépe, ale všechno tam v pořádku také není. Ekonomický růst se zastavil, zahraničních investic je málo, hodnota rublu klesá a roste hněv kvůli korupci v Soči. Podle lednového průzkumu nezávislé agentury Levada, který se ptal Rusů, zda by chtěli Putina prezidentem i v dalším období, odpovědělo kladně jen 22% respondentů a 47% se vyjádřilo záporně. „Nové Rusko“, které Putin předvede v Soči, asi dlouho nevydrží.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio