Olympiáda v Pekingu? „Bude tam úplně jiný sníh i klimatické podmínky,“ popisuje lyžař Krýzl

Hostem ve sportovní talkshow Páteční finiš Kateřiny Neumannové je lyžař Kryštof Krýzl. Kde vznikla jeho přezdívka Kytan? Jak se proměnilo alpské lyžování za patnáct let jeho kariéry? Kolik výrobců lyží vystřídal? Jak se připravují tratě? A jaké jeho zranění bylo nejhorší? Poslechněte si celý rozhovor!

Kryštofe, jsme na prahu olympijské sezony. Pravděpodobně to budou tvé poslední hry. Kam směřuje tvé uvažování ohledně startu v Pekingu?

V první řadě se tam musím nominovat. To se bude rozhodovat někdy do konce ledna. Momentálně máme dvě místa, držím si pozici, ale je to otevřený boj a stát se může cokoliv.

Olympiáda je vyvrcholením mého snažení po smolném zranění před minulou olympiádou v Koreji, kdy jsem si týden před startem her na Světovém poháru totálně zpřetrhal koleno. Uvažoval jsem, co dál a jestli se mám vracet, ale nakonec jsem se rozhodl, že tohle by mělo být takové vyústění toho snažení.

Čtěte také

Je to tak, že v každé mužské kategorii můžou být na startu jen dva závodníci z každé země?

Základní kvóta je jeden a ten má možnost vyjet místo pro dalšího závodníka. Ten následující má možnost vyjet další místo. V úspěšné éře, kdy jsme závodili já, Filip Trejbal, Ondra Bank, Martin Vráblík, tak jsme měli i čtyři místa ve Světovém poháru. Teď bohužel ve všech disciplínách máme jen jedno místo.

Kdo bude tvůj největší soupeř z české reprezentace?

Vypadá to, že tím super umístěním z loňského roku na mistrovství světa má Jan Zabystřan místo jisté. Budeme bojovat s Ondrou Berndtem o druhou pozici. Všichni ale doufáme, že tam může dojít k nějaké změně míst a že se tam dostaneme všichni.

Peking je pro alpské lyžování relativně exotická destinace. Co o tratích, na kterých se bude závodit, víte?

Konkrétně ve středisku, kde se olympiáda bude konat, jsem nebyl, takže nevím, jak to tam vypadá. Hodně se mluví o sjezdové trati a že je náročná. Splňuje kritéria i fanouškovské. Budou tam zajímavé pasáže, velké skoky a mělo by to být dobře sledovatelné. V Číně jsem byl dvakrát, taky klimatické podmínky jsou jiné, je tam i jiný sníh. 

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport

Související