Olovo může přispívat k dětské kriminalitě

12. únor 2013
Monitor

V pozadí některých případů dětské kriminality, vandalismu a šikany zřejmě může být otrava olovem, která unikla pozornosti.

Olovo je běžný prvek, který mohou obsahovat staré nátěry, voda, půda i potrubí. Občas tak dochází k otravám, které mohou být v případě vysoké dávky pozřeného olova smrtelné. Nebezpečné jsou však i nízké dávky, které mohou zejména u dětí vyvolat poškození ledvin a centrálního nervového systému. Příznaky jako bolest hlavy a břicha jsou snadno zaměnitelné a kontaminace prostředí unikne pozornosti. Dlouhodobé působení olova pak může mít za následek potlačený růst dítěte, ale také poškození jeho sluchu, sníženou inteligenci, horší komunikační schopnosti a problémy s učením a chováním.

Summer Millerová z americké Southern University upozorňuje, že podle údajů Centra pro prevenci chorob CDC má 6 % amerických dětí ve věku jednoho až dvou let v krvi takovou hladinu olova, která se dá považovat za toxickou. Její výzkum také naznačuje, že existuje určitá spojitost mezi působením olova a dětskou kriminalitou. Tuto teorii podporují i výsledky dalších studií, které prokázaly, že mladiství delikventi mají oproti svým bezproblémovým vrstevníkům vyšší koncentraci olova v kostech.

Zdroj: Int. J. Liability and Scientific Enquiry, ScienceDaily

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.