Olga Sommerová natočila dokument o Jiřím Suchém: Bolševikovi se nedal

„Ve střižně jsem byla v bojové pohotovosti, měla jsem velkou zodpovědnost,“ popisuje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu režisérka Olga Sommerová. Natočila dokument Jiří Suchý – Lehce s životem se prát. A jak sama říká, je ráda, že Jiřího Suchého film potěšil.

Tvorba Jiřího Suchého je velmi rozsáhlá – napsal 1400 textů písní, psal také divadelní hry a další texty. „Musela jsem se rozhodnout, co tam z toho života a z tvorby bude.“

Pro ni samotnou měl Jiří Suchý v životě obrovský přínos, jeho písně vnímala od mládí a byl součástí jejího vnímání kulturního prostoru země. „Je to člověk, který ovlivnil několik generací diváků a posluchačů,“ vyzdvihuje.

Zápas s režimem nebyl lehký

Jiřího Suchého také vnímá jako osobnost, která se ctí prošla obdobím normalizace, atakovala ho státní bezpečnost a s komunistickým režimem neustále bojoval. „Hrozně si toho považuji, je to nejenom básník a umělec, ale člověk, který si zachoval svou integritu a bolševikovi se nedal,“ dodává.

Dokument zachycuje i soukromý život umělce – ze všech filmů Olgu Sommerovou pustil Jiří Suchý nejdál, co se týče soukromí.

„Přišly rány osudu, zemřela mu manželka, která byla jeho kolegyní… A pak přišla ta tragédie, když zemřel v roce 1969 Jiří Šlitr,“ říká Olga Sommerová, podle které Jiří Suchý musel překonat mnohé rány osudu.

Dokument Jiří Suchý - Lehce s životem se prát má premiéru na filmovém festivalu v Karlových Varech. Do běžné distribuce jde film v září.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související