Oldřich Kužílek: Dalajláma for president

10. březen 2015
Glosa

Každým dalším prohlášením pana Zemana z výšin Hradu či z návštěvy některého kraje se vyostřuje otázka, kdo bude dalším presidentem.

Zdá se mi, že jedna možnost zůstává zbytečně mimo pozornost komentátorů. Mohli bychom pozvat do Prahy vyslance dalajlamy a diskrétně s ním projednat návrh, který by zněl zprvu možná překvapivě, ale byl by tibetsky průzračný, himálajsky nebeský a buddhisticky duchovní. Příštím českým presidentem by se totiž mohla stát jeho svatost čtrnáctý Dalajláma.

Logika je jasná. Dalajláma již sám sdělil, že bude posledním převtělencem. Na konci své éry by tedy mohl vzít vedlejší úvazek a přibrat roli českého presidenta. Mělo by to více výhod. Největší v tom, že dalajláma se nehádá, neprovokuje. Nepoutá k sobě pozornost šokujícími výroky, útoky a vulgaritami. A nechlastá.

Hospodářskou výhodou by byl obrovský rozvoj turismu, který by usídlení dalajlámy v roli českého presidenta na pražském Hradě nepochybně přineslo. Konkrétní propočty bychom zadali některému ze slavných indických profesorů ekonomie, ale už nyní odhaduji příjmy z turismu na tak vysoké, že by Češi a Češky prakticky nemuseli pracovat.

Geopolitologickým přínosem zvolení dalajlámy za českého presidenta by pak bylo odstranění čínsko-tibetského konfliktu. V trojúhelníku Čína – Česko – Tibet by všechny strany našly harmonickou výhodu. Češi by hromadně jezdili do Tibetu za duchovním poznáním nebo horolezeckými zážitky, Číňané by mohli uznat autonomii a lidská práva Tibetu jako výraz spolupráce s Evropou a čeští vývozci by obchodovali s Čínou bez podezření, že podporují čínské pošlapávání lidských práv.

Návrh by mohl vyhovovat i současné kanceláři presidenta. Nejde jen o hospodářské vztahy s Čínou. Je tu hlubší, duchovní rovina. Zeman již v roce 2013 řekl, že se s dalajlámou setká, až se sám stane duchovním vůdcem. Ten okamžik zřetelně není daleko.

Všichni sledujeme, že hradní guru zvyšuje frekvenci duchovních výroků, jež mají více a více povahu zenbudhistického satori, neboli náhlého, překvapivého vhledu do samotného smyslu světa, do hloubky jevů. Poslední výrok o zrušení televizních poplatků je typickým zábleskem náhlého uvědomění. V zen budhismu je satori intuitivním prožitkem a nejedná se o poznání dosažené pomocí přemýšlení. Takového satori mohl president dosáhnout jedině soustavnou spirituální praxí.

Prastaré esoterní propojení Čech a Tibetu a přátelství Havla a dalajlámy by tedy mohlo dojít naplnění v podobě pokračovatele bývalého Československa – Českotibetska. S dalajlámou na Hradě.

autor: Oldřich Kužílek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.