Okamura ve vedení sněmovny? SPD má extremistické tendence, v politice musí platit hodnoty, míní Pehe

11. listopad 2021

Sněmovní většina podle očekávání na ustavující schůzi nezvolila do funkce místopředsedů kandidáta ANO Radka Vondráčka ani předsedu SPD Tomia Okamuru. „Vondráčka koalice zvolit mohla. Ale SPD i ministerstvo vnitra označuje za extremistickou,“ vysvětluje politolog Jiří Pehe. „Jestliže koalice hovoří o zasypávání příkopů, předpokládal bych, že zapojí do vedení sněmovny všechny relevantní politické subjekty,“ nesouhlasí politolog Lukáš Valeš.

Pehe poukazuje na to, že místopředsedové sněmovny mají důležité funkce i reprezentační a účastní se i výkonu české zahraniční politiky.

„A mít tam předsedu SPD, strany, která je obviněná z celé řady prohřešků proti dobrým mravům, z rasismu a podobně, není věc, kterou bychom měli nějakým způsobem přijímat,“ dodává ředitel New York University in Prague a externí komentátor Českého rozhlasu.

Čtěte také

Valeš upozorňuje, že termínu extremistické hnutí nerozumí. Za úsměvné považuje označení SPD jako rasistické strany. „Když v jejím čele stojí člověk, který je napůl Čech a napůl Japonec,“ naznačuje.

Složení vedení sněmovny považuje politolog působící na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni a na Newton University za nelogické.

„Jestliže předsedkyní sněmovny byla zvolena představitelka druhého nejmenšího klubu s patnácti lidmi, klub, který má čtyři poslance, má také svoji místopředsedkyni a klub, který má dvacet poslanců, najednou bude ostrakizován... Pokud chceme ctít systém poměrného zastoupení tak, jak o něm rozhodli voliči a jak je ukotven v ústavním pořádku a zákonu o volbách, měli bychom reprezentovat všechny relevantní subjekty i ve vedení sněmovny,“ soudí.

SPD a rasistická strana? Je to úsměvné, když v jejím čele stojí člověk, který je napůl Čech a napůl Japonec.
Lukáš Valeš

Matematické argumenty nejsou podle Jiřího Pehe v této souvislosti relevantní. V politice podle něj musí platit určité principy a hodnoty.

Čtěte také

„Pokud je nedodržujeme a rozpustíme je v jakési matematické relativizaci, že když je strana ve sněmovně, tak i kdyby byla nacistická, musíme jí umožnit zastoupení ve vedení – s tím nesouhlasím. Rozhodně si nemyslím, že by musel být ve vedení sněmovny předseda strany, která říká, že v Letech u Písku nebyl žádný koncentrační tábor a kvůli jehož účasti na tryzně v Terezíně se jí odmítli účastnit lidé, kteří tam skutečně pobývali za druhé světové války,“ připomíná.

Jde o to, jak je SPD vnímána

Valeš se proti srovnání SPD a nacistické strany ohrazuje. Jestliže má někdo podezření, že strana hlásá cokoliv, co by bylo v rozporu s demokratickým právním řádem, jsou tady podle něj instrumenty včetně rozpuštění strany nebo podání správní žaloby.

Čtěte také

„A pokud vím, žádná taková žaloba na SPD nebyla podána. Přestože si o SPD můžeme myslet cokoliv, splňuje podmínky svobodné demokratické soutěže. Proto je třeba nakládat s hlasy i se stranou samotnou jako s integrální součástí české politiky,“ dodává.

Pehe připomíná, že se o SPD mluví ve správě ministerstva vnitra jako o straně, která ukazuje extremistické tendence.

„SPD samozřejmě není nacistická strana, ale jde o to, jak je vnímána. A když se tady mluví o zasypávání příkopů ve společnosti, myslím, že vůbec není důvod je zasypávat se stranou nebo s voliči strany, která se hlásí k takovým hodnotám jako SPD,“ dodává.

Zvyšujeme její atraktivitu

Valeš souhlasí s tím, že je SPD populistickou stranou. Celá řada nástrojů, které strana dlouhodobé prosazuje, by ale podle něj české demokracii prospěly. Připomíná například volání po referendu o přímé participaci občanů.

Čtěte také

„Řadě lidí může být sympatický zvlášť v dnešní době návrh SPD zrušit privátní exekutory a nahradit je klasickými soudními exekutory, protože ti první pracují pouze pro zisk a prohlubují chudobou. SPD volí lidé, kteří jsou nespokojeni s fungováním české demokracie, právě třeba s nemožností přímo se podílet na výkonu občanských práv nebo proto, že nesouhlasí s celou řadou věcí. Tito občané nejsou nějací extremisté a zaslouží si být reprezentováni,“ míní.

Ostrakizace podle něj zvyšuje atraktivitu SPD jako jediné strany, která se současným politickým režimem nemá nic společného. A také prohlubuje její image jako protestní strany, která se jako jediná nenamočila do žádných skandálů.

„Tím spíš zvyšujeme její atraktivitu v očích nespokojených voličů,“ míní Valeš.

SPD volí lidé, kteří jsou nespokojeni s fungováním české demokracie. Nejsou to nějací extremisté a zaslouží si být reprezentováni.
Lukáš Valeš

Pehe s tímto názorem nesouhlasí. Upozorňuje na příklady z minulosti a z Německa.

Čtěte také

„Nikoho ani nenapadlo, že by ve vedení sněmovny měla být třeba komunistická strana nebo Sládkovi republikáni. Obě strany jsou dnes v propadlišti dějin a nezdá se mi, že by to, že nebyly přizvány do vedení sněmovny, je výrazně posílilo. Prostě ta úměra tam není. To samé platí o AfD v Německu. Také se s ní demokraté nebaví, nezvou ji do vedení Bundestagu. A strana v minulých volbách nezískala třicet procent, ale deset a skončila až na chvostu,“ vysvětluje politolog.

Poslechněte si celou debatu. Ptá se Tomáš Pancíř.

autoři: Tomáš Pancíř , kbr
Spustit audio

Související