Ohrožují děti mikroplasty? Mají jich v těle mnohonásobně víc než dospělí, ukázala studie

25. září 2021

Částečky plastů menší než pět milimetrů znečišťují vodní toky a oceány a podle vědců se dostávají i do našich těl. Mnohonásobně víc těchto takzvaných mikroplastů pak oproti dospělým vylučují kojenci. Ze vzorků stolice to zjistil americko-čínský tým vědců. Své závěry publikoval časopis Americké chemické společnosti.

Vědci se ve své studii zaměřili pouze na dva druhy plastů. Využili jsme hmotnostní spektrometrii, abychom ve stolici měřili množství polykarbonátu a také polyethylentereftalátu, známého jako PET. Do naší studie jsme zapojili deset dospělých a devět dětí. Šesti z nich byl jeden rok, tři byla novorozeňata,“ popisuje šéf výzkumného týmu Kurunthachalam Kannan z Newyorské univerzity.

Zatímco u polykarbonátu se hodnoty u dospělých a dětí nijak výrazně nelišily, množství mikroplastů typu PET u dětí vědce překvapilo. U jednoročních dětí jsme zjistili, že mají průměrně 36 tisíc nanogramů mikroplastů v jednom gramu stolice. U dospělých je to 2600 nanogramů.“

Čtěte také

Z celé pilotní studie vychází, že děti mají ve stolici zhruba 10 až 20x víc těchto mikroplastů než dospělí. Je to alarmující číslo. Přeci nechceme, aby naše děti byly vystaveny všem těmto lidmi vytvořeným chemikáliím. Rozhodně mě to znepokojuje.“

Mikroplasty u novorozeňat

Za zvlášť znepokojivé považuje Kurunthachalam Kannan nálezy u novorozeňat. Vědci totiž detekovali mikroplasty i v takzvaném meconiu, které dítě vylučuje ještě předtím, než začne trávit mateřské mléko. Česky se tomu říká smolka. „Je to alarmující. Mikroplasty, které se dostaly do plodu, byly malinké. Šířily se organismem matky, prošly placentou a dostaly se do plodu,“ popisuje environmentální chemik Tomáš Cajthaml z Mikrobiologického ústavu Akademie věd.

„Víme, že mikroplasty mohou být nebezpečné, mohou způsobovat záněty. To je informace, která se ví od 70. let. U mikroplastů se ví, že způsobují oxidativní stres, který může vést k rakovinovému bujení.“

Víc informací vědci zatím nemají. Nevíme, kolik přesně mikroplastů v těle máme, jak jsou veliké a které z nich jsou skutečně nebezpečné a do jaké míry. Naopak odpověď na otázku, proč jich je v tělech dětí několikanásobně víc než u dospělých, je nasnadě. „Často něco žužlají, pohybují se u podlahy na plastových koberních, mají plastové hračky, krmíme je z plastového nádobí...“

Mikroplasty

Jak chránit děti před mikroplasty?

Co tedy mohou rodiče udělat pro to, aby polykání mikroplastů u dětí zabránili? Měli bychom najít cestu, jak snížit množství plastových předmětů, se kterými děti přicházejí každý den do kontaktu. Třeba při krmení a podobně. Lidé by měli přinejmenším vědět, že se něco takového děje,“ radí Kurunthachalam Kannan.

Vědci se teď pokusí rodičům snahu o snížení rizika pozření plastových mikročástic jejich dětmi usnadnit. Rozhodli se ve studii pokračovat a zjistit, z jakých konkrétních plastových věci se drobné částečky do těl dětí dostávají.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.