Odsouzení mladistvého útočníka z Marseille, uzavření arabské základní školy Al-Nukhba v Jeruzalémě a koncert izraelské hudebnice Hadar Noiberg

19. březen 2017

V lednu loňského roku byl žák židovské náboženské školy v Marseille Benjamin Amsellem napaden útočníkem s mačetou. Mladistvý pachatel, jehož rodina pochází z Turecka a jehož jméno nebylo zveřejněno, byl nyní odsouzen k 7 letům vězení.

Izrael hodlá na základě soudního rozhodnutí uzavřít arabskou základní školu Al-Nukhba ve východním Jeruzalémě. Důvodem je soustavné podněcování žáků k protiizraelskému násilí. Zakladatelem školy pro 220 dětí od první do šesté třídy je společnost financovaná teroristickým hnutím Hamas. Žáci budou moci pokračovat v docházce na jiném místě.

Již toto úterý 21. března vystoupí v Praze významná izraelská flétnistka, skladatelka a aranžérka Hadar Noiberg. Její doménou jsou kubánské a jazzové žánry stejně jako world music. Na pražském koncertě v jazzové restauraci a baru Stop time, který začne v půl deváté večer, ji bude doprovázet Daniel Dor na bicí a Tal Mashiach na kontrabas.

Do Mexika se vrací více než 75 let pohřešovaný vzácný rukopis z roku 1595. Jedná se o vzpomínky židovského konvertity ke křesťanství Luise de Carvajala, kterého inkvizice obvinila, že nadále praktikuje judaismus, a nechala popravit. Carvajalova kniha, jež rovněž obsahuje některé modlitební texty, se před dvěma lety objevila na aukci ve Spojených státech.

autoři: Teresie Bečková , Leo Pavlát
Spustit audio