Odolné bakterie by na Marsu přežily milion let

24. listopad 2010
Monitor

Nejodolnější druhy pozemských bakterií by zřejmě mohly dlouhodobě přežívat i v nehostinných podmínkách Rudé planety. Jejich pobyt na Marsu by se teoreticky mohl protáhnout na více než jeden milion let.

Bakterie Deinococcus radiodurans je mikroskopický superhrdina. Přežije vysokou teplotu, vysušení, pobyt ve vakuu a také desetinásobek dávky radiace, která by člověka spolehlivě sprovodila ze světa. A jak se zdá, problémem by pro ni nebyl ani pobyt na Marsu, kde je největším ohrožením pro život neodstíněné kosmické záření. Vědci z University College London bakterie Deinococcus radiodurans zmrazili na -79 stupňů Celsia, což je průměrná teplota v mírných zeměpisných šířkách Marsu. Zároveň na bakterie pustili takové dávky gama záření, jaké se na Marsu vyskytují v hloubce 30 cm pod povrchem půdy. Na základě výsledků pak spočítali, že by trvalo asi 1,2 milionu let, než by se populace bakterií zmenšila na miliontinu původní hodnoty a ocitla se tak na hranici životaschopnosti.

Odolnost bakterií vůči vesmírné radiaci je podle vědců spojena s nízkou teplotou. Volné radikály vznikající po ozáření jsou ve zmrzlé buňce méně pohyblivé a páchají proto méně škod. O něco méně odolné než bakterie Deinococcus radiodurans by mohly být tři nově objevené kmeny bakterií (Brevundimonas, Rhodococcus a Pseudomonas), které pocházejí z antarktické pustiny Dry Valleys. Nejdéle z nich by na Marsu teoreticky přežily bakterie Brevundimonas, jejichž výdrž vědci spočítali na 117 000 let.

Zdroj: Astrobiology, NewScientist

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio