Odešel Philip Roth, spisovatel, který skandalizoval středostavovskou Ameriku

23. květen 2018

Ve věku 85 let v úterý zemřel jeden z nejvýznamnějších amerických spisovatelů a autor téměř tří desítek románů Philip Roth. Za román Americká idyla z roku 1997 dostal prestižní Pulitzerovu cenu. „V posledních letech byl obrovskou legendou americké literatury a mnozí – možná včetně Rotha samotného – nedokázali pochopit, proč nakonec nedostal Nobelovu cenu,“ píše v dnešním nekrologu server britské stanice BBC.

Agentura AP literáta označuje za neohroženého vypravěče příběhů o sexu, smrti, asimilaci a osudu, za oslavovaného i problematického autora a neúprosného satirika. BBC pak připomíná zejména jeho čtvrtý román Portnoyův komplex z roku 1969. Ten na jedné straně pohoršil středostavovskou Ameriku, zároveň ji ale velmi odvážně vystihl a popsal. „Psal skvěle o lidských slabostech a nedokonalostech a o tom, jaké je to být Židem v Americe,“ zdůrazňuje stanice.

Nathan Zuckerman

V tvorbě vycházel ze svých zkušeností a často se skrýval za různá alter ega, nejčastěji za fiktivního spisovatele Nathana Zuckermana. V novele Pražské orgie ho dokonce poslal v roce 1985 do normalizační Prahy.

Obdivovatelé řadili Rotha po bok velkých amerických romanopisců 20. století, Ernesta Hemingwaye a Williama Faulknera. Zejména jeho poslední romány udivovaly šíří záběru a schopností citlivě i kriticky psát o pochybeních své země i vyprázdněném konzumerismu.

Philip Roth se narodil roku 1933 v Newarku v New Jersey, kam také zasadil děj mnoha svých knih. Jeho rodiče byli z první generace židovských přistěhovalců z Evropy. Studoval literaturu v Chicagu a do literatury vstoupil krátkými povídkami. První kniha Sbohem, město C. mu vyšla v roce 1959. Jde o povídky s titulní novelou, jejímž hrdinou je židovský mladík, obtížně se sžívající s americkou společností.

 „Podobná díla ale působila pozdvižení v jistých kruzích a Roth si vysloužil nálepku Žida, stiženého sebenenávistí,“ připomíná BBC. Prvotina nicméně dostala cenu Židovské rady. Ještě větší skandál vypukl o deset let později s Portnoyovým komplexem. Monolog sexem posedlého starého mládence, fixovaného na matku, chtěli zakázat v Austrálii a některých amerických státech, stal se ale bestsellerem.

Americký spisovatel

02837191.jpeg

Roth se nicméně bránil nálepce „židovský spisovatel“. „Pokud něčím jsem, pak jedině spisovatelem americkým,“ zdůrazňoval. Jeho alter ego Nathan Zuckerman se objevil poprvé v roce 1979 a figuroval celkem v deseti knihách, podle britského serveru většinou těch nejlepších, které Roth napsal.

V Americké idyle autor výborně vystihl rebelii proti středostavovské Americe – dcera hlavního hrdiny „Švéda“ Levova se koncem 60. let dostane mezi teroristy, bojující proti většinové společnosti. Neméně zajímavá je Lidská skvrna z roku 2000, fiktivní příběh profesora Colemana Silka, Afroameričana se světlou pletí, který se vydává za Žida, a nakonec jej semele univerzitní politická korektnost. 

V některých románech se dokonce objevuje fiktivní hrdina „Philip Roth“. Například v knize Spiknutí proti Americe z roku 2004 odvypráví kontrafaktuální příběh letce Charlese Lindbergha, z něhož se stane americký prezident a sympatizant nacistů. V Operaci Shylock „Philip Roth“ zase cestuje do Izraele, aby psal o přelíčení s kápem z koncentráku Johnem Demjanjukem.

Viněn za své postavy

Skrývání za alter ega ovšem nahrávalo Rothovým kritikům, kteří mu mnohdy přičítali vlastnosti jeho hrdinů. Vinili jej z nenávisti k ženám, narcismu a samolibosti. Jeho obhájci naopak zdůrazňovali, že jde o fikci, a poukazovali i na Rothovu neúprosnou analýzu slabostí jeho mužských hrdinů.

Vedle literární činnosti Philip Roth vyučoval tvůrčí psaní na univerzitách v Iowě a Princetonu, později přednášel srovnávací literaturu v Pensylvánii. „A dobře věděl, kdy přestat a odejít,“ všímá si BBC. V roce 2009 oficiálně ukončil své literární dílo a v roce 2014 oznámil, že se stahuje z veřejného života. „Buďte si jisti, že tohle je mé poslední vystoupení na obrazovce i kdekoli jinde na veřejnosti,“ vzkázal tehdy spisovatel.

Uchýlil se na ranč v Connecticutu, kde přečetl postupně všechny své knihy až po Portnoyův komplex. Když byl hotov, prohlásil, že je „vcelku spokojený“. „Dělal jsem to nejlépe, jak jsem uměl,“ řekl v jednom rozhovoru a přirovnal se k boxeru v těžké váze. „Psát téměř každý den bezmála padesát let je velmi tvrdá práce a rozhodně nejde o nic příjemného,“ cituje Philipa Rotha závěrem BBC.

autor: rma
Spustit audio

Související