Odborník na Rusko: Krym je v tuto chvíli slabým bodem Ukrajiny

25. únor 2014

Ukrajinská policie vydala zatykač na Viktora Janukovyče. Svrženého prezidenta hledá kvůli vraždám účastníků protivládních protestů.

Kde se momentálně nachází, není jasné, ale jako nejpravděpodobnější úkryt se jeví buď východ země, kde má Janukovyč nejvíce zastánců, nebo Krym, který stojí zcela stranou revolučního dění a tradičně se upíná k Rusku.

Novinář Jaroslav Šimov z ruské redakce Rádia Svobodná Evropa v Ranním Plusu souhlasí: „Východní část Ukrajiny je skutečně jediný směr, kterým by Janukovyč mohl utíkat. O tom, kde skutečně je, zatím známe jen spekulace.“

Názor Moskvy, že novému ukrajinskému vedení chybí legitimita podle Šimova neobstojí. „Moskva nepůjde proti všem. Pokud nové vedení dostane diplomatické uznání, nezbude Rusku, než jeho legitimitu uznat.“

Nejasná je budoucnost tradičně proruského Krymu, míní novinář. „Nemluvil bych zrovna o jeho odtržení od Ukrajiny, ale něco tam vře a Krym je v tuto chvíli slabým bodem jednotné Ukrajiny.“

Občané jsou znechuceni politiky

Kozáci, kteří přijeli do Kyjeva z Krymu

„Proruská Janukovyčova Strana regionů se pomalu rozpadá a není jasné, kdo bude lídrem těch, kteří nepodporují novou ukrajinskou vládu. Rusko se evidentně bude snažit vytvořit proruskou politickou sílu,“ odhaduje Šimov.

Jak Rusko, tak i Evropská unie a Spojené státy mají na Ukrajině své zájmy. „V této situaci, kdy došlo ke krveprolití, země je na pokraji občanské války a státního bankrotu, se budou politici spíše snažit o společnou domluvu a uklidnění situace,“ doufá redaktor.

V prezidentských preferencích Ukrajinců není v tuto chvíli jasno. „Hlavní problém je selhání celé politické elity. Občané jsou znechuceni politiky jako takovými. Možná má Kličko větší šance, protože k Tymošenkové jsou spíše skeptičtí,“ uzavírá Jaroslav Šimov z Rádia Svobodná Evropa.


Zvětšit mapu
autoři: kko , oci
Spustit audio