Odborník na bezpečnost Otakar Foltýn: Ztratili jsme schopnost se bránit

9. září 2016

Větu, že bezpečnostní situace v Evropě se zhoršuje, slyšíme od politiků tak často, že ji bereme jako samozřejmost a málokdo toto tvrzení zpochybňuje. Krvavé teroristické útoky přitahují obrovskou pozornost a na všeobecném strachu a nejistotě si budují kariéru mnozí z těch, kdo se ucházejí o veřejné funkce. Co nás ale v současné době reálně ohrožuje?

„Možná překvapivě to nejsou teroristické útoky, i když se nedají vyloučit, ale rozdělil bych to na 2 základní okruhy rizik. První je z islámského prostředí – není až tak způsoben islámem, to je náboženství jako každé jiné a může být zneužito, ale je dán tím, na co jsme upozorňovali v knize Povaha změny, a totiž vysycháním severní Afriky a Středního východu spolu s populační explozí v těchto oblastech,“ říká Odborník na bezpečnost Otakar Foltýn.

Druhým rizikem je podle něho hrozba ze strany Ruska. Přibližuje, že Rusko je nepřítelem proto, že chce být nepřítelem. Popisuje jednání jeho kolegů s Rusy v 90. letech při navazování vztahů a Ruskou stranu prý uráželo, když je vyjednavači ujišťovali, že je neberou jako riziko. V souvislosti s touto hrozbou se s Foltýnem shoduje i generál Petr Pavel.

Teroristé chtějí strach a pozornost

Na sociálních sítích se objevila statistika, podle které v USA během 10 let zemřeli ročně rukou zahraničních islamistů 2 lidé, pokud se mezi islamisty započítají i američtí občané tak 9 lidí, pod koly autobusů zahynulo 264 lidí ročně a rukou jiného Američana bylo zastřeleno 11 737 lidí za rok. Čím to je, že útoky islamistů vyvolají víc pozornosti než jiní vrazi?

„Dopravní nehody jsou věc, na kterou jsme zvyklí a s kterou se smiřujeme, kdežto teroristické útoky napadají něco, co si neuvědomujeme, ale je to dáno každému funkčnímu státu, a to je monopol na násilí. Pokud na území jiného státu někdo, koho nemůžete přesně uchopit, páchá spektakulární násilí s efektem médií, které to ještě mnohonásobně multiplikují, tak to občané naprosto legitimně chápou jako hrozbu, i když ta se z hlediska dopadu přeceňuje,“ odpovídá Otakar Foltýn a dodává, že primárním cílem teroristů je vyvolání strachu a pozornosti.

Symbolické armády

V jednom z rozhovorů Foltýn uvedl, že demilitarizace Evropy zašla příliš daleko. Podle jeho názoru jsme ztratili schopnost se bránit. „Policie na tom z personálního hlediska není až tak špatně. I když je nějaké posílení nepochybně na místě, není to až tak hrozné. V oblasti obrany – armády v Evropě jsou relativně velmi slabé, ne úplně dokonale kompatibilní a hlavně velmi spoléháme na NATO. Jenže na to, abyste mohli být relevantním spojencem, musíte být schopni přispět tomu spojenectví,“ říká Otakar Foltýn a dodává, že malé státy nemohou zmenšovat armády na symbolickou úroveň a spoléhat na sousedy.

Jakým způsobem provádí Rusko informační válku? Měly by se kvůli hrozbě terorismu uzavřít hranice? A měla by se znovu zavést povinná vojenská služba? Poslechněte si celé Interview Plus s Otakarem Foltýnem.

autoři: bum , jpr
Spustit audio