Od školství po dotace. Poslechněte si, s čím přichází do Senátu Němcová a další senátoři

10. říjen 2020

Pomoc lidem s autismem, povzbuzení společnosti v době pandemie nebo školství či dotace. Takové jsou priority nově zvolených senátorů. Poslechněte si, s čím do horní komory parlamentu vstupují. 

Nově zvolená senátorka Miroslava Němcová (ODS), která bude v horní komoře zastupovat Prahu 1, by chtěla hlavně podpořit společnost v době pandemie: „Senát může být tím hlasem, který tady teď chybí, když prezident propásl příležitost povzbudit lidi, říct, že je to těžké, ale že to zvládneme. Potřebujeme tón uklidnění a sebedůvěry.“

Senátor David Smoljak (STAN), který svůj mandát na Praze 9 obhájil, se chce zaměřit na posílení pozice médií veřejné služby. „Je důležité udržet nezávislost institucí a samospráv,“ zdůrazňuje. 

Čtěte také

Jan Grulich (TOP 09) v souboji o post v horní komoře za Rychnov nad Kněžnou porazil dlouholetého senátora Miroslava Antla. „Dělal dobře svoji práci, ale je asi lidská vlastnost, že po dvancáti letech touží po změně. Chci se zaměřit na školství, navštěvovat vesnice a školy,“ plánuje Grulich.

Za Frýdek-Místek se do horní komory dostala Helena Pešatová (za STAN): „Na úseku dotací je co dělat. Je třeba změnit politickou situaci s jejich čerpáním, alokací. Tak, aby to bylo přímo obce a města, aby to nebylo pro malé obce komplikované.“

Senátorem za Českou Lípu bude nadále Jiří Vosecký (SLK). „Chci pokračovat ve zdravotním výboru. Zaměřím se na podporu lidem a dětem s poruchou autistického spektra, tam je potřeba upravit legislativu, aby byla v souladu s 21. stoletím. Také se chci zaměřit na sociální bydlení,“ plánuje.

Čtěte také

Ostravu-město zastoupí v Senátu Ondřej Šimetka (za ODS): „Jsem lékař a moje místo je ve zdravotnictví s přesahem do sociálních služeb.“ V současné epidemické situaci považuje za největší chybu komunikaci vlády.

Druhé období stráví v Senátu Václav Láska (SEN 21), který zvítězil na Praze 5: „Budu pokračovat v tom, že se jako právník budu věnovat zákonům o spravedlnosti, justici a v zahraničním výboru budu dělat lidská práva. Dál chci mít bezplatnou právní poradnu ve svém obvodě.“  

Poslechněte si, co někteří senátoři po svém zvolení plánují.

autoři: Jan Bumba , Jan Pokorný , kac
Spustit audio