Od prvního ekologa Vladimíra Krajiny se učila půlka světa

Životní příběh Vladimíra Krajiny by vydal na celovečerní film, možná dokonce na dva. Narodil se ve Slavicích kousek od Třebíče krátce po začátku dvacátého století, v lednu 1905. Jeho tatínek Emanuel Krajina byl učitelem ve slavické škole a psal kroniku školy i obce. Kromě dětí ve škole učil i dospělé, svým sousedům vysvětloval, jak včelařit nebo pracovat na zahrádce.

Pod jeho vlivem se z pěti dětí hned dva synové začali věnovat botanice, třebíčský archiv má dodnes herbáře Vladimírova mladšího bratra Emanuela.

Vladimír studoval v Praze a na Slovensku, zejména do Vysokých Tater jezdil studovat tamní lesy, působil nejen jako geobotanik, ale i jako znalec lesů. „Tehdy se jezdilo botanizovat na Slovensko, protože slovenská příroda nebyla ještě tak probádaná a lesy nebyly tak kulturní jako v Čechách. Jeho první stěžejní práce byly právě ze Slovenska,“ říká Hana Houzarová z archivu Muzea Vysočiny Třebíč.

Z cesty na Havaj byl titul i film o přírodě

Na pražské univerzitě získal doktorát, učil botaniku a v roce 1929 se mu povedlo získat stipendium na studium vegetace na Havajských ostrovech. „Odbornou prací, kterou zde napsal, se pak habilitoval a získal titul docenta. A ještě stihl natočit výchovně přírodovědný film Aloha oe!, tedy Buď pozdraven z Havajských ostrovů,“ dodává Jana Jelínková.

prof. Vladimír Krajina, archiválie

V Kanadě vznikly díky Vladimíru Krajinovi první přírodní rezervace

Po dramatických válečných událostech, kdy jeho mladší bratr Emanuel byl jedním ze šestice třebíčských letců RAF, a on sám byl zatčen za činnost v domácím odboji, myslel, že bude dále pracovat na Karlově univerzitě v Praze. Po únorovém puči byl ale z vedení školy sesazen a prchl do Kanady. Tady nejen že mohl v práci pokračovat, ale stal se z něj celosvětově uznávaný odborník na lesy. Hana Houzarová neskrývá obdiv: „Skutečně to byl zakladatel vědeckého lesaření, to on naučil Kanaďany tvorbě hospodářského lesa, a jak se ti jeho žáci rozprchli po světě, vzali ty jeho vědomosti s sebou. Od něj se učila půlka světa.“

Díky jeho snahám přijala kanadská vláda zákon o ekologických rezervacích a on sám založil přes stovku chráněných přírodních oblastí. „On si ty kanadské lesy zamiloval a chtěl pro ně udělat maximum, aby zůstaly. Byl to v té době první ekolog,“ uzavírá Hana Houzarová. Vladimír Krajina zemřel v Kanadě v roce 1993.

autor: dak
Spustit audio