Od otevření Letiště Václava Havla uplynulo 85 let. V začátcích se létalo na nezpevněné dráhy

5. duben 2022

Kamkoli dnes odletíte běžnou linkou z pražského letiště, už to nebude z míst, kde na konci 30. let minulého století zahájilo svůj provoz. Na starém terminálu v Ruzyni přistál první stroj s pasažéry přesně před 85 lety - 5. dubna 1937. Proti malému letišti ve Kbelích nabízelo to nové výrazně modernější zázemí. Jak se o Letišti - dnes už Václava Havla - vysílalo? Prošli jsme rozhlasový archiv.

Komunikace dispečerů s meteorology z roku 1939, to je nejstarší nahrávka z kontrolní věže pražského letiště, která se v rozhlasovém archivu dochovala. Létat se totiž dalo jen za velmi dobrého počasí, protože dráhy nebyly zpevněné. „V té době bylo ve světě velmi málo zpevněných ploch. Když se zahájil provoz, tak letiště disponovalo pěti směry, travnatými plochami, které se prakticky na podzim nedaly používat,“ popsal před časem Českému rozhlasu historik civilního letectví Lubomír Dudáček.

01aa_180404-184335_pj.jpg

Se zpevňováním drah začali dělníci krátce po otevření letiště, i pak tam ale mohlo personál i piloty leccos překvapit, třeba námraza. „Na dnešních letištích už jsou chemické rozmrazovací prostředky a už jsou technologie, díky kterým si dovedou provozní složky letiště i s námrazou poradit,“ dodává Dudáček.

Cestujících i letadel na Ruzyni přibývalo a letiště potřebovalo nové dráhy i terminály. V roce 1968 otevřelo za účasti prezidenta Ludvíka Svobody novou halu Sever, dnešní Terminál 1. V té době bylo ruzyňské letiště jedním z nejmodernějších v Evropě. Od roku 2012 vzlétají letadla z Prahy z Letiště Václava Havla. K přejmenování došlo v den nedožitých 76. narozenin prvního českého prezidenta.

Letiště Václava Havla

Pražské letiště se postupně vzpamatovává z covidového propadu cestujících. Počty odbavených lidí zůstávají hluboko pod průměrem před pandemií.

Spustit audio