Od bolesti nejlépe pomáhá to, když ji sdílíte, říká psycholožka Janáčková

31. říjen 2019

Od začátku své profesní dráhy pomáhá psycholožka Laura Janáčková onkologicky nemocným pacientům. Známá je ale především jako sexuoložka a odbornice na partnerské vztahy. Ty považuje za to nejcennější, co člověk na světě má.

O tom, proč je důležité starat se o své partnerské vztahy, má psycholožka Janáčková jasno:

Čtěte také

„Dobré partnerské vztahy dělají člověka šťastnějším a zdravějším. U onkologických pacientů jsem viděla, že ti, kteří mají zdravé a silné partnerské vztahy, měli díky svému okolí mnohem větší sílu bojovat a snášet věci, které museli podstoupit.“

„Navíc prokazatelně víme, že projevení bolesti pomáhá bolest snižovat. To je taky důvod, proč malé děti pláčou. Je to volání o pomoc. V dospělosti to funguje stejně – nemusíme plakat, ale je dobré bolest vždycky sdílet se svým okolím,“ dodává.

Nedostatek onkopsychologů

„Každý onkologicky nemocný pacient by měl mít možnost vyhledat odbornou pomoc psychologa. Bohužel ne každý psycholog dokáže pomoci pacientovi, který je v určitém vážném stavu. Realita je pak taková, že psychologů, kteří umí pracovat s onkologickými pacienty, je žalostně málo,“ líčí Janáčková s tím, že každým rokem v Česku přibývá přibližně 80 tisíc nových pacientů. Takzvaných onkopsychologů je ale v republice zhruba jen deset.

Čtěte také

Psycholog přitom dokáže pacienta na některé situace předem připravit, případně dokáže předcházet některým stavům nebo pomáhat v komunikaci s rodinou.

„Nakonec ale stejně často zjistíme, že onkologický pacient má problémy v oblasti partnerských vztahů a snažíme se společně tyto problémy napravit. Protože dokud je nevyřešíme, nemáme šanci se posunout dál,“ uzavírá psycholožka.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s klinickou psycholožkou Laurou Janáčkovou. Dozvíte se nejen to, jak zvládat bolest nebo co je v současnosti největším problémem partnerského života, ale také to, jak se známá psycholožka s odstupem času dívá na svůj neúspěšný pokus o vstup do politiky na kandidátce hnutí ANO.

autoři: Barbora Tachecí , Ondřej Skácel

Související