Od bakalářky k podnikání: student vymyslel lepší proudnici pro požární sport

30. červen 2020

Také hasičský sport může být oblastí, kde se dá leccos inovovat. Uvědomil si to dobrovolný hasič a student brněnské techniky Filip Páral z Bořitova. V rámci své bakalářské práce na Vysokém učení technickém v Brně se zaměřil na modulaci vodního proudu. Výsledkem je vylepšená proudnice pro požární útok.

Garážové dveře od bořitovské hasičské zbrojnice se otevírají. Sbor dobrovolných hasičů se chystá k akci: nádrž s vodou o objemu jednoho kubíku je plná, čerpadlo podle startujícího zvuku funguje.

„Jdem na to, hoši!“ kyne Filip Páral a se skupinou kolegů se chystají na značky. Po zaznění startu bleskově vybíhají k základně. Sedmičlenné soutěžní družstvo musí být v dokonalé souhře. Během pár sekund je potřeba napojit hadice přichystané na základně na čerpadlo, nasát vodu a proudaři se s nimi rozběhnou k cíli, který musí co nejpřesněji strefit. Právě tak vypadá požární útok, kterému se mezi hasiči říká královská disciplína.

„Do tohoto otvoru je třeba se trefit. Když válec přepadne, zvedne se praporek a všichni vidí, že je cíl zasažen. Ve spodní části válce je časomíra,“ ukazuje u nezvyklého terče mladý student. Poslední dobou při útoku testuje vlastní výrobek a s aktuálním výsledkem zkoušky je velmi spokojen.

„Tohle je finální proudnice s protiskluzovým povrchem, aby nám neklouzala v ruce, když běžíme,“ ukazuje inovátor konečný prototyp. Než se ale pustil do výroby, v rámci bakalářské práce na VUT v Brně důkladně zanalyzoval všechny proudnice dostupné na trhu. Pak musel nasimulovat na třicet různých vzorů, než přišel k tomu finálnímu. 

Usměrnění proudu a tlakový spád

Bylo potřeba skloubit dva zásadní parametry. Tím prvním je usměrnění proudu. „Čím je proudění rychlejší, tím hůře se udržuje proud, aby se nerozšířil do vodní mlhy. Při výstupu je pak kuželový a vypadá jako koště, je problém vidět na desku terče, natožpak na otvor o průměru pěti centimetrů, kam je potřeba se trefit,“ popisuje problematický parametr student. 

Další oblastí, kterou bylo třeba zohlednit, je tlakový spád. Ten si lze zase představit jako zpětný ráz při střelbě z pistole. Voda dorazí do proudnice, která se na konci zužuje na méně než třetinu vstupního průměru, což způsobí prudké trhnutí a méně přesnou mušku.

O výsledek už projevily zájem prvoligové týmy požárního sportu. Dobrovolný hasič si proto založil živnostenský list a začíná podnikat. Profesionálové však novinku příliš neužijí: „Většinou potřebují sprchový proud – tedy přesný opak. Chrání je před sálajícím teplem a má lepší chladící účinky,“ vysvětluje.  

Další inovace pro požární sport

U proudnice nicméně mladý inovátor nekončí. Vyrobil už mimo jiné také vylepšené překážky. A v rámci své magisterské práce se chce zaměřit na zlepšení požárních čerpadel. Pokud na výrobě nevydělá sám jako začínající podnikatel, pomůže aspoň týmu.

Ten je zatím podle Páralova parťáka Martina Kučery s inovovanou proudnicí spokojen: „Vylepšením je především úchop, líp to sedí v ruce. Filip odvedl dobrou práci. U vyšších umístění se hraje o desetiny a setiny vteřiny, tam nám nová proudnice může hodně pomoct.“

Zda díky nové proudnici skutečně bořitovský tým zaskóruje, se ukáže asi až v příštím roce. Blanenské regionální závodové seriály organizátoři pro tento rok zrušily. 

Spustit audio

Související