Očkování vakcínou AstraZeneca bude v Německu jen pro lidi starší 60 let, píše Die Welt

31. březen 2021

Německé ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že vakcínu společnosti AstraZeneca by měli dostat pouze lidé 60+. Znovu se tak mění pravidla a Němci se teď budou řídit doporučením své Komise pro očkování. O podrobnostech píše deník Die Welt.

Německo už dříve použití vakcíny britsko-švédské společnosti plošně pozastavilo. Důvodem byly případy žilní trombózy. Po ujištění Evropskou lékovou agenturou o bezpečnosti látky se nakonec k očkování země vrátila.

Čtěte také

Berlín teď ale znovu přistupuje k opatřením, která vyjednala kancléřka Angela Merkelová s ministrem zdravotnictví Jensem Spahnem a spolkovými zeměmi. Na základě jejich dohody očkování kvůli několika případům krevních sraženin pozastavil nejen Berlín, ale také Braniborsko a Severní Porýní-Vestfálsko.

Ministr Spahn zdůraznil, že nyní mohou být lidé starší 60 let očkováni rychleji. AstraZeneca je podle něj navíc prý velmi účinná, zejména u starších osob. Kancléřka Merkelová zase zdůraznila potřebu otevřenosti a transparentnosti. Je si totiž vědoma toho, že zprávy o této vakcíně s sebou přinášejí nejistotu, píše Die Welt.

Rozhodnutí Komise pro očkování ale podle ní nelze ignorovat. Lidé mladší nicméně o možnost očkování AstraZenecou úplně nepřijdou. Mohou být zařazeni do procesu očkování po předchozí konzultaci s lékařem a individuální analýze rizik, dodává Die Welt.

Pochybnosti kolem vyšetřování WHO

Británie a Spojené státy kritizují zprávu Světové zdravotnické organizace (WHO) o původu koronaviru a obviňují Čínu ze zadržování údajů o počátcích pandemie. To je téma pro britský deník The Guardian.

Čtěte také

Britští a američtí zástupci spolu s politiky z dalších 12 zemí včetně Austrálie nebo Kanady, podepsali prohlášení: „Vyšetřování původu viru není dostatečně rozsáhlé a Peking nezpřístupnil organizaci úplné původní údaje a vzorky z Wu-chanu.”

V dlouho očekávané zprávě vyslaných odborníků a jejich čínských protějšků se uvádí, že globální pandemie se k lidem pravděpodobně dostala ze zvířat. Státy teď ale kritizují zpoždění vyšetřování a žádají o včasný přístup do země při možných budoucích incidentech. Podle Washingtonu musí odborníci co nejdříve pokračovat ve vyšetřování původu nemoci covid-19.

Čína byla opakovaně obviňována z maření vyšetřování, píše The Guardian. Tým na místě měl podle britského deníku problémy s přístupem k informacím a někteří členové připustili, že na ně byl nepřímo vyvíjen politický nátlak.

Zpráva WHO nevyvodila žádné definitivní závěry, ale jen hodnotila řadu hypotéz. S tolika dosud nezodpovězenými otázkami tak jejich text slouží spíš k odmítnutí několika teorií, než k zjištění skutečného původu viru, uzavírá britský deník.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiu. Četli Martina Mašková a Jan Burda. 

autoři: Tomáš Fiala , lup
Spustit audio

Související