Obviněný soudce Berka byl po výslechu propuštěn

18. únor 2004

Konkurzní soudce Jiří Berka - obviněný ze zločinného spolčení - je na svobodě. Odmítl odpovídat na otázky policejních komisařů, jeho výslech trval jen 25 minut. Policie ho poté propustila, státní zastupitelství totiž jeho vazbu nežádá. Naopak ve vazbě se ocitli další dva obvinění, bývalý konkurzního správce Daniel Thonat a jeho zástupce Petr Tuhý. Soudce o tom rozhodl ještě v noci. Všem obviněným byl také obstaven majetek v hodnotě asi 7 miliónů korun.

Vazbu státní zastupitelství navrhlo pro bývalého konkurzního správce Daniela Thonata a jeho zástupce Petra Tuhého. V případě Thonata, protože se obává jeho možného útěku do zahraničí, kde má kontakty. Podle některých informací se už Thonat nějakou dobu skrýval ve Francii.

U Petra Tuhého je jiný důvod: státní zástupce vazbu navrhuje kvůli možnému pokračování v trestné činnosti. Co konkrétně by hrozilo, ale nechtěl státní zástupce Jaroslav Dolejší říct.

Výslech už má za sebou také zaměstnanec zpeněžování podstaty Lubor Kindl. Ten byl ale poté propuštěn stejně jako soudce Jiří Berka a soudní znalec Martin Jurenka.

Pro ústeckého soudce Jiřího Berku státní zástupce podle Kosinové vazbu nežádal. A to i přesto, že včera odmítl odpovídat na otázky vyšetřovatele. Na rozdíl od Thonata a Tuhého v případě Berky podle Kosinové nehrozí, že by uprchl, skrýval se před trestním stíháním nebo působil na svědky. Soudce, jak uvedla, s policií spolupracuje a nehrozí ani, že by pokračoval v trestné činnosti.

Soudce Jiří Berka strávil měsíc ve vazbě už loni, kdy byl obviněn ze zneužívání pravomoci veřejného činitele kvůli konkurzu na Union banku.

Podle policejní mluvčí Blanky Kosinové bylo dokončeno zajišťování jejich majetku. "Byly zajištěny finanční prostředky, cenné papíry, nemovitosti a další hmotný majetek, jako jsou například auta. Na finančních prostředcích a cenných papírech policie zajistila přibližně sedm milionů korun. Hodnota zajištěných nemovitostí zatím není vyčíslena."

Někteří z obhájců obviněných podali proti tomuto kroku stížnost k Vrchnímu soudu. Protestují také proti samotnému zahájení trestního stíhání - o této stížnosti bude rozhodovat Nejvyšší státní zastupitelství v Brně.

Muži čelí stíhání kvůli podezřelým konkurzům vyhlášeným na ZKL Klášterec nad Ohří a Stavební podnik Ralsko. Podle mluvčí Kosinové tyto podniky prakticky vytunelovali. "Podstatou trestné činnosti bylo, že organizovaná skupina záměrně odkupovala pohledávky společností, které si sama vytipovala, a poté je převáděla do konkurzu, přičemž i správce konkurzní podstaty i konkurzní soudce byli z této skupiny. Cíleným jednáním podniky rozprodali za podstatně nižší cenu, de facto je vytunelovali."

autoři: mkp , heš , mta
Spustit audio