OBRAZEM: V Praze je k vidění replika vlaku, který používali legionáři v Rusku

9. říjen 2014

Na pražské žižkovské nádraží přijel Legiovlak. Repliku vozu, který sloužil při bojových operacích podél Transsibiřské magistrály v letech 1918 až 1920, představila Československá obec legionářská. Plně vyzbrojený obrněný vlak organizátoři připravili u příležitosti sta let od vzniku legií.

Čeští a slovenští dobrovolníci se tehdy začali hlásit do carské armády v Rusku. Chtěli tak aktivně zasáhnout do bojů proti rakousko-uherské armádě.

Legionáři, historický vlak, pojízdná kuchyně

Cesta vlakem po Transsibiřské magistrále pak byla pro legionáře jedinou možností, jak se dostat z východní fronty domů. V Rusku totiž mezitím vypukla občanská válka a bolševici jim přímou cestu odřízli. Na železnici často probíhaly těžké boje.

Legionáři, historický vlak, poštovní vůz

Replika legionářského vlaku je vůbec největším projektem v rámci oslav stého výročí. Obec legionářská zatím postavila sedm vozů, mezi nimi také ubytovací, zdravotnický a poštovní. V plánu jsou další tři repliky, na které se zatím shánějí peníze.

Podvozky pocházejí z let 1914 až 1920. Byly vyrobeny v Rakousku-Uhersku, na rozdíl od těch pravých tedy nejsou širokorozchodné. Na ně pak v železničních opravnách v Plzni a Olomouci postavili dřevěné vagony.

Podobu vozů se díky fotografiím, vzpomínkové a odborné literatuře podařilo rekonstruovat opravdu věrně, mnoho předmětů a zbraní je dokonce původních. Na stěnách pak visí dokumenty, mapy i snímky, které přibližují anabázi československých vojáků v Rusku.

Legionáři, historický vlak, ošetřovna

Na jaře příštího roku by měl vlak vyrazit na cestu po Česku a připomínat tak činnost legionářů i jejich podíl na vzniku samostatné republiky.

Československá obec legionářská představila při příležitosti 100. výročí vzniku legií repliku legionářského vlaku
Legionáři, historický vlak,  střílna je řazená před lokomotivou
Legionáři, historický vlak, střílna je řazená před lokomotivou
Legionáři, historický vlak
autor: jas
Spustit audio