Obrázek křivky je za víc než tisíc slov. Aplikace pražského IKEMu umožňuje pacientům sdílet svá data z mobilu nebo chytrých hodinek

4. leden 2024

V jakém stavu je zrovna naše srdce, máme často přímo ve svých rukách. Záleží na tom, co jíme, pijeme a jak se hýbeme. Že to nejsou jen klišé, která slýcháme od doktorů, vyzkoušel na vlastní kůži reportér Experimentu Ondřej Vaňura.

V pražském IKEMu mi sestřička na ruku, konkrétně na triceps, dala senzor: „Tři, dva, jedna, start. Nastřeleno.“ Je bílý, o velikosti padesátikoruny. Dva týdny mi bude měřit hladinu cukru v krvi. Výsledky uvidím v podstatě online jednoduše tak, že si k ruce přiložím mobil s nainstalovanou aplikací.

Pozor, to už je příliš! 

Takhle mě upozorní v případě, že se dostanu nad hodnotu 8 milimolů na litr. Pro představu, na lačno by měla být u zdravého člověka okolo hodnoty 5. Celá tato pomůcka je určená pro diabetiky, kterým velmi usnadňuje život. Vliv to má právě i na srdce, protože vyšší cukr v krvi negativně ovlivňuje srdce a cévy.

Čtěte také

„Z dlouhodobého hlediska špatně kompenzovaná cukrovka je rizikový faktor aterosklerózy a tím pádem i všech těch různých pozdních komplikací, které s tím souvisí, to znamená cévní mozkové příhody, infarkty a tak dále. A z krátkodobého hlediska, u pacientů, které už mají nějaké srdeční onemocnění, tak právě buď nízká hladina toho cukru, nebo naopak vysoká, může vyvolat třeba nějakou arytmii, nebo nějaké další změny, které mohou ublížit i akutně,“ říká mi vedoucí ambulance Kliniky diabetologie v IKEMu Robert Bém.

Tělo dostává zabrat

Tak to pojďme otestovat. Dal jsem si výbornou večeři v restauraci plus pivo, za několik desítek minut se ale ozývá alarm. Cukr vystoupal až k 10 milimolům na litr a o něco vyšší se držel až do rána.

„Není normální sníst tolik sacharidů, takto bychom konzumovat neměli. To už je opravdu velká zátěž pro tělo,“ prohlíží si grafy diabetolog Robert Bém.

Na druhou stranu, ve dnech, kdy sem jedl menší porce každé 3 hodiny a hodně zeleniny, tak byly hodnoty v pořádku. A zajímavě se projevuje i sport.

Co dokáže pohyb

Deset kilometrů na běžeckém páse a hladina cukru v krvi stoupala na 6 a půl, což je ale v pořádku: „Přirovnávám to ke kamnům – když je roztopíte, tak je potřeba neustále přikládat. Tělo, když běžíte, potřebuje neustále přikládat, tudíž si dokáže ze svých zásob vyrobit dostatečné množství cukru,“ vysvětluje Robert Bém.

Například při procházce ale hladina cukru klesá, a to třeba i po větším obědě. Senzor mi tak ukázal, že hodnotu můžeme sami hodně ovlivnit, a tím pádem i svá srdce.

„Jeden obrázek křivky je víc než tisíc slov. Moderní technologie nám umožňují, aby se člověk vzdělával na svých hodnotách,“ dodává vedoucí ambulance Kliniky diabetologie v IKEMu Robert Bém.

Glukometr velmi usnadňuje život diabetikům. Hodnotu cukru v krvi vidí okamžitě ve svém mobilu. Například v pražském IKEMu můžou data navíc online sdílet se svým lékařem. Aplikace se jmenuje „IKEM online“ – po registraci je možné se do ní dostat přes PIN kód, nebo naskenováním obličeje. Jsou v ní vidět naplánované kontroly, výsledky vyšetření, ale je možné, aby se do ní propisovaly i údaje z mobilu nebo chytrých hodinek, třeba to, kolik pacient ušel kroků, spálil kalorií, tep apod.

Petr Raška, vedoucí Odboru informatiky IKEMu říká, že vše je zabezpečené a data zakódovaná tak, aby nemohla uniknout

Aplikaci IKEM online dnes ji aktivně využívají stovky pacientů různých generací.

autoři: Ondřej Vaňura , aka
Spustit audio

Související